Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LAURI SUPPONEN

«Solsirépifpan»
SOLSIRÉPIFPAN, OSK002

Finland er et land hvor man finner mange interessante og originale musikere og kunstnere, og komponisten Lauri Supponen er utvilsomt en av dem. Og sammen med accordionisten og vokalisten Harri Kuusijärvi, har han laget et «verk» for å hylle verdens første en-manns-orkester, Solsirépifpan.

Solsirépifpan var en entertainer fra Paris som spilte panfløyte, gitar, triangel, cymbaler og stortromme, og var forløperen til en rekke gatesangere som, mer eller mindre, har plaget livet av oss i storbyene rundt om. Men det var vel egentlig når alle panfløytene erobret gater og streder at det for alvor ble et helvete.

Men å lytte til Harri Kuusijärvis tolkninger av Supponens «verk» blir noe helt annet. For dette er relativt avansert, frittgående musisering, for accordion, tramp, vokal og andre «remedier», som ville ha skapt en helt annen stemning enn panfløytene på byens gater. De ti komposisjonene/improvisasjonene er spennende å følge med på. Og her er det ikke snakk om å kun høre ett eller to spor. Her må man høre alt fra start til mål, og selv om vi ikke forstår så mye av hva de synger/deklamerer, så blir dette nesten som en frittgående, katolsk messe innimellom, hvor Kuusijärvis tolkninger av Supponens verk, skrevet i 2018-2019, får en helt personlig og spennende vri.

Musikk jeg tviler på at du har hørt tidligere, som nesten kun kan komme fa Finland, og en spennende reise inn i de dype skogene, slik vi aldri har opplevd det tidligere.

Jan Granlie

Harri Kuusijärvi (el.ac.acc, v, div)

Skriv et svar