Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LEE KONITZ

«In Europe ‘56»
FRESH SOUND FSR-CD 925

For den som leste den nedenforstående anmeldelsen av Lee Konitz-platen «Frescalalto», og som fikk lyst til å sjekke ut mer med denne legendariske altsaksofonisten, kan jeg gjerne anbefale dette opptaket fra 16. januar, og 21 januar 1956.

Da var Konitz på Europaturné, sammen med europeiske musikere. Vi får tra tidligere uutgitt låter fra Paris, «Now’s The Time», «Half Nelson» og «Ablution», hvor han spiller med Bobby Jasper (ts), Lars Gullin (bs), René Urtreger (p), Sacha Distel (g), Pierre Michelot (b) og Christian Garros (dr). Soloene blir tatt hånd om av Konitz, Distel, Jaspar, Urtreger og Gullin på «Now’s The Time», og med Konitz som den ledende. Og vi får klare indikasjoner på at han hadde Charlie Parker som en slags ledestjerne. For soloene er svært inspirerte av «The Bird», selv om jeg ikke vil gå så langt som å kalle det kopier.

De låtene vi får servert på hele platen, både opptakene fra Paris og de fra BFN Studio i Köln, pluss bonussporene fra Freiburg den 10. januar, bærer et visst preg av at dette ikke er en gruppe musikere som jobbet sammen til daglig. Det blir en slags jam session, hvor vi får de sedvanlige soloene etter åpningstemaet, og før avslutningen.

Men det er helt ok. For den musikken vi her får gleden av å få lytte til, er strålende.

Fra Köln, hvor opptakene ikke er like gode som Paris-opptakene, men mer enn gode nok, hører vi «East Of Eden», «Stephany» og Gullins «Late Summer», før bandet skiftes litt ut, og vi får Tristanos «En Bodage», Roland Kovacs «Lee-La-Lu», Tristanos «Ablution» igjen, Kavacs «Variations No.8 From ‘Passacglia’» og «I’m Getting Sentimental Over You». Som bonusspor får vi Kovacs «Zoot» og Woode, McRye og Byrds «Broadway».
Hele veien får vi en slags europeisk variant av vestkystjazzen, og ingen av europeerne ligger noe tilbake for Konitz i innsats og kreativitet. Etter min mening har ikke denne musikkstilen fått den rettferdige behandling den burde i ettertid, men med disse opptakene burde det være på tide å igjen låne øre til Lee Konitz og hans europeiske venner, slik de låt mens de var på topp.

Jan Granlie

Paris: Lee Konitz (as), Bobby Jasper (ts), Lars Gullin (bs), René Urtreger (p), Sacha Distel (g), Pierre Michelot (b) og Christian Garros (dr). Köln: Koniz (as, ts, bs), Hans Koller (ts), Lars Gullin (bs), Roland Kovac (p), Johnny Fisher (b), Karl Sanner (dr)

Skriv et svar