Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LES AMAZONES D’AFRIQUE

«République Amazone»
REAL WORLD CDRW217

At det skjer mye spennende musikk i Afrika, er hevet over enhver tvil. I Vest-Afrika har en gjeng kvinner sammlet seg i gruppen Les Amazones d’Afrique, med Angelique Kidjo som den mest kjente. De har startet gruppen for å sette fokus på kvinnenes rettigheter i den delen av verden, noe som trengs mer enn noen gang, om hvis de kan bruke musikken til å fremme dette budskapet, så er det bra. Kvinnekollektivet støtter The Panzi Foundation, som behandler kvinner med gynekologiske skader i Den Demokratiske Republikk Congo, og det er å håpe at arbeidet hjelper.

Vi møter Rokia Koné, Mouneissa Tandina, Kandia Kouyate, Mamanti Keita og Mariam Koné fra Mali, Nneka fra Nigeria, Pamela Badjogo fra Gabon og Angelique Kidjo fra Banin i 12 låter, hvor de veksler på å ha føringen.

All musikken er fra området, og de har med seg musikere som kan denne musikkstilen, og som i hovedsak trakterer «moderne» instrumenter. Det gjør at musikken blir mer afrobeat enn folkemusikk, og for den som er fortrolig med Angelique Kidjos innspillinger, vil kjenne igjen mye i disse låtene.

Mye av musikken er basert på funk og blues, og deler av dub blandet med den opprinnelige, vestafrikanske musikken, som man nå kan høre i verdensdelens storbyer.

Så er det bare å håpe at den vil vekke opp de delene av befolkningen (og myndighetene) i landene i Vest-Afrika som trenger en oppvåkning, og at forholdene etter hvert endres til det bedre.

Jan Granlie

Rokia Koné, Mouneissa Tandina, Kandia Kouyate, Mamanti Keita, Mariam Koné, Nneka, Pamela Badjogo, Angelique Kidjo (v), Liam Farell aka Doctor L (perc, keys, b), Mamadou Diakité (g), Mouneissa Tandina (dr) med flere

Skriv et svar