Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LINUS + ØKLAND / VAN HEERTUM

«Felt Like Old Folk»
SMERALDINA-RIMA 29

Den norske hardingfelemusikeren Nils Økland, har etter at han begynte å få seg et internasjonalt navn, ikke bare innenfor folkemusikk-kretser, men også innenfor de miljøene som dyrker den fritt improviserte musikken, blitt involvert i flere spennende musikalske prosjekter de senere årene.

Ett av disse er samarbeidet med den belgiske duoen Linus, bestående av gitaristen og banjoisten Ruben Machtelinckx og saksofonisten og klarinettisten Thomas Jillings.

På «Felt Like Old Folk» møtes de sammen med euphoniumspilleren Niels Van Heertum i fire improviserte strekk, «A», «B», «Old Folk» og «Felt».

Og la det være sagt med en gang: Hvis du har sans for fritt improvisert musikk, som er en smule dronete og spennende, sammen med et åpent sinn for hardingfele, så skal du sjekke ut denne innspillingen! Kan du egentlig tenke deg hvordan det låter med banjo, saksofon, hardingfele og euphonium? Neppe.

Det hele har fått en fin dronefølelse, og som er så interessant og original at man blir sittende og lytte til hver minste bevegelse mellom musikerne.

Vi møter fire musikere som virkelig lytter til hverandre. Linus har tydeligvis vært svært fornøyde med å få med Økland inn i sitt univers, for her får han lede an, spesielt i den nydelige «Old Folk» og i sistesporet «Felt».

Nå er ikke denne musikken noe nytt for den spennende duoen Linus. Det første albumet fra de to, «Onland», fulgte stort sett de samme retningslinjer. De befant seg i grenselandet mellom folkemusikk, minimalisme og improvisasjon. Senere samarbeidet de med Joachim Badenhorst, Hilmar Jensson og Nathan Wouters, før de møtte den norske trommeslageren Øyvind Skarbø og banjospilleren Frederik Leroux i en fin innspilling.

Men jeg synes de overgår de tidligere innspillingene med»Felt Like Old Folk». Her sitter det meste. Alle fire musikerne kommuniserer nærmest perfekt, det er alltid deilig å høre andre musikere og originale instrumenter spinne rundt Øklands fantastiske og originale hardingfelespill.

Dette er blitt en strålende innspilling med mediterende musikk man får «roet reka» med. Og en plate ikke likt noe annet jeg har hørt. Anbefales!

Jan Granlie

Ruben Machtelinckx (bar-g, bjo), Thomas Jillings (ts, c-mel-s, altcl), Nils Økland (hardanger-vio), Niels Van Heertum (euph)

Skriv et svar