Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LISA BJÖRLÄNGE QUINTET

«For Life»
HOOB RECORDS, HOOBCD088

I 2019 feiret den svenske vokalisten Lisa Björlänge 19-års jubileum for sin kvintett, med blant annet jubileumskonserter i Göteborg og Stockholm, samtidig som hun skrev musikk til sin fjerde plate. Alle de ni komposisjonene på den nye platen «For life» er skrevet avbandlederen, og med seg i kvintetten har hun tenorsaksofonisten Klas Toresson, pianisten Fabian Kallerdahl, bassisten Pär-Ola Landin og trommeslageren Jon Fält. Innspillingen er gjort i Kultivator Studio i Bandhagen i august 2020, og musikken befinner godt innenfor det vi opp gjennom årene har fått servert fra en rekke amerikanske vokalister.

Bandet blir omtalt som et av Sveriges mest homogene og samspilt band nå om dagen, og det er ingen tvil om at dette er musikere som forstår hverandre.

Björlänge skriver fine komposisjoner, både de som er hurtige, og som krever «fart» på stemmebåndet og de roligere balladene, og tredjesporet, «Her Goodbye» er en riktig perle av en ballade. Og det er i balladene at Björlänges stemme kommer best til sin rett. Hun har en forholdvis lys stemme, som jeg synes hun får litt problmer med i de hurtigere passasjene. Mest fordi stemmen er såpass «lys», og at hun av og til faller litt gjennom i forhold til det fine bandet.

Klas Toressons saksofontone er også forholdsvis «lys», dermed passer han også godt sammen med Björlänge, og Kallerdahl leverer, som alltid, fint pianospill. Problemet oppstår egentlig når han trekker fram Moog-synthesizeren, som skaper et lydbilde som jeg personlig ikke liker så godt i denne sammenhengen. Og bak gjør Landin en fin jobb som bassist, og Fälts trommespill er det aldri noe å utsette på.

Innimellom synes jeg kanskje Björlänge er helt på kanten hva stemme kan tål, og jeg blir litt redd for at den skal svikte, noe jeg ikke synes passer helt inn i de fine komposisjonene. Hun gjør det ikke enkelt for seg selv i komposisjonene, som hun har skrevet selv, og hvor hun må presse stemmen såpass mye som hun gjør. Derfor fungerer det også best i balladetolkningene, hvor hun ikke trenger å presse stemmen, men holde seg i mellomregisteret og flyte behagelig av gårde.

Det er noe med stemmebeherskelsen som er så bra hos en del av hennes amerikanske vokalsøstre. De er kjempesikre på sin egen stemme og sine egne begrensninger, og vet akkurat i hvilke registre man skal oppholde seg i for å få mest mulig ut av musikken. Det synes jeg Bjorlänge bør tenke på før neste plateinnspilling. Så et rent balladealbum med Björlänge tror jeg raskt kan bli en skikkelig «innertier», men da må Kallerdahl la Moogen bli igjen hjemme.

Jan Granlie

Lisa Björlänge (v), Klas Toresson (ts), Fabian Kallerdahl (p, keys), Pär-Ola Landin (b), Jon Fält (dr)

Skriv et svar