Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LLOP

«Lampke»
EL NEGOCITO RECORDS ENR035

Belgisk jazz er noe vi ikke har full kontroll på her oppe i isødet, men fra tid til annen dukker det opp noen band som vekker interesse. Et av de som for ikke lenge siden havnet i postkassen, var trioen Llop, bestående av saksofonisten Erik Bogaerts, gitaristen Benjamin Sauzereau og trommeslageren Jens Bouttery, som også tar seg av elektronikken i trioen.

De har gjort en spennende innspilling med en slags kombinasjon av fritt improvisert dronemusikk av mer streit jazz, som godt kunne vært gjort i Skandinavia.

Det starter med det flytende «Nacht», før det blir mer struktur i «Hapii», hvor den skandinaviske feelingen er stor. Denne kunne nesten vært gjort av Trygve Seim og Sinikka Langeland, pga. det lyriske saksofonspillet og gitarspillet, som kan høres ut som en kantele.

Enda sterkere blir nærheten til den skandinaviske, når de gjør den tradisjonelle «Fäbodpsalm Från Näckådalen», som tar oss langt inn i de svenske skogene. Ytterst lyrisk og fint saksofonspill, og fint gitarkomp, som nesten kan høres ut som Rune Gustavsson og Arne Domnerus oppgradert til 2015.

«Hevii» er en fritt improvisert sak, hvor trommeslageren legger premissene. Også her føler man seg veldig hjemme i det musikalske landskapet, elv om jeg kan plukke mange nordiske konstellasjoner som låter mer vellykkede. Men det er fint gitarspill her også. I Bogaerts-komposisjonen «Ner6ens» får vi mer skandinaviske toner, som ligger mye nærmere Dala Floda enn Ghent. Gitaristen inntar her en slags Bill Frisell-holdning. Ikke mange toner, men de tonene som spilles er viktige for helheten. Fint!

«Rijksregisternummer» er også komponert på direkten av de tre musikerne i fellesskap. Og det er her det svikter litt, synes jeg. Det blir litt for lite struktur ut av det fritt improviserte.

Det er i de komponerte strekkene det fungerer best på denne innspillingen. Der Bogaerts har fått bestemme, låter det interessant og spennende, men i de frie strekkene blir det litt for stillestående. Men at avstanden mellom Skandinavia og Belgia ikke er stor, kan man godt merke på hele denne innspillingen.

Jan Granlie

Erik Bogaerts (s), Benjamin Sauzereau (g), Jens Bouttery (dr, elec)

Skriv et svar