Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LONE SELMER

«Dagslys»
VENTURA VRMCD1503001

Vokalisten Lone Selmer holder til i København, og opptrer fra tid til annen på klubber i byen. Hun er en slags «snakkis» i en del miljøer, og her er hun med en ny plate i eget navn.

Hun synger utelukkende på dansk, noe som gjør at vi «utenfra» får henne til å minne om danske sangerinner vi nesten bare kjenner fra 60- og 70-talletnes Grand Prix og andre mer tilfeldige bekjentskaper.

Hun har en lang sangkarriere bak seg, og er solistutdannet fra Rytmisk Musikkonservatorium i København. Hun har etter sigende gjort flere plateinnspillinger tidligere, som vi ikke kjenner, og hun har sunget i kor både for Anne Linnet, Lene Siel og andre danske populære artister.

På «Dagslys» får vi 10 låter som er velkjente blant danske lyttere, men som vi som har opphav utenfor landet får som en ny opplevelse. Men den som er velbevandret i den danske sangskatt kjenner garantert til både «Månestråle», «Jeg har elsket dig så længe jeg kan mindes», «Farvel», «Et lille kys eller to», «Det var engang» og «Den allersidste dans», for å nevne noen.

Og platen er gjennomgående en hyggelig opplevelse. Hun er blitt sammenlignet både med Silje Nergaard og Viktoria Tolstoy, men det synes jeg blir litt søkt. Her er det den danske viseskatten som vises fram, og med noen av Danmarks dyktigste musikere med på laget, så er det klart at det fungerer.

Og når hun i tillegg får vokal assistanse av mester Povl Dissing på «Farvel» og «»ABC visen», så er det meste i trygge hender.

«Dagslys» er blitt en fin og hyggelig innspilling, som hele veien har noe ytterst positivt over seg.

For oss som hørte på litt annen dansk musikk enn Palle Mikkelborg og NHØP på 70- og 80-tallet, så er dette en fin og litt nostalgisk plate. Det litt typiske danske orgelet , som vi,spesielt husker fra Savage Rose, er med, Carsten Vogels saksofon, og det hele blir litt «Christiania-pladen» og «Vi skal ikke slås i hjel» i god blanding med «2 pilsnere i en snor» av Kjeld Ingrich. Og «ABC visen» og «Det var engang» er jo to ytterst sjarmerende låter.

Det er dejlig å være norsk i Danmark, når solen skinner over Kongens have eller ved Blågaards Apotek, og man sitter ved et lite bord på et fortau med en kold en fra kassen i hånden og Lone Selmer synger i ørene.

Jan Granlie

Lone Selmer (v), Povl Dissing (v), Jan Hemmer (org, p), Aske Jacoby (g), Assi Roar (b), Frands Rifbjerg (dr), Karsten Vogel (s), Carsten Skov (vib), Rune Harder Olesen (conga, perc)

Skriv et svar