Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LUIS LOPES / JEAN-LUC GUIONET

«Live at Culturgest»
CLEAN FEED CF352CD

Den portugisiske gitaristen Luis Lopes holder til i Lisboa, og vi treffer han hver gang det er Jazz em Agusti-festival. Men der er det sjelden har får spillejobb, så man må nok oppsøke byen og landet på andre tidspunkter, skal man ha mulighet for å høre han spille.

Hvis man da ikke er i besittelse av noen av hans innspillinger av ytterst eksperimentell og støyende musikk på Clean Feed.

Han har de senere årene innspilt plater og gjort konserter med en rekke av de mest frittgående musikerne som har vært innom byen, og særlig Clean Feed som Noel Akchoté, Christian Lillinger, Adam Lane, Rodrigo Amado, Dennis Gonzalez, Daniel Levin, Jeb Bishop, Samuel Blaser og Evan Parker, for å nevne noen.

På denne konserten fra Culturgest i Lisboa, møter vi han sammen med altsaksofonisten Jean-Luc Guionnet. Han kommer fra Frankrike og blir regnet som en av landets fremste innenfor den fritt improviserte musikken. På sin CV kan han skryte av å ha spilt med bl.a. Edward Perraud, Clayton Thomas og Will Guthrie.

På platen får vi to strekk som er fritt improvisert. Når musikk av denne typen blir servert på plate, så er det lett å la seg distrahere av andre ting enn musikken. Dette er musikk som skal og bør nytes/oppleves i en konsertsal, hvor man har musikerne tett på seg. På plate blir dette rett og slett for vanskelig å finne ut av. Jeg klarer i alle fall ikke å finne en rød tråd i det de to gjør, men jeg kan høre at det er to ytterst dyktige musikere som setter hverandre stevne.

I coveret står det skrevet med stor skrift, som et slags mantra for musikken: «between the real and the abstract», og det synes jeg er en god beskrivelse på hva de to foretar seg på denne innspillingen.

Jan Granlie

Luis Lopes (p), Jean-Luc Guionnet (as)

Skriv et svar