Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MADELEINE & SALOMON

«Eastern Spring»
TZIG´ART, TZIG220930

Madeleine & Salomon er møtet mellom to artister med veletablerte musikalske univers: pianisten og komponisten Alexandre Saada og vokalisten og fløytisten Clotilde Rulland. Seks år etter deres debutalbum, A Woman’s Journey, er duoen ute med sitt andre album, Eastern Spring.

Dette nye albumet hyller den orientalske og militante popen fra årene 1960-1970, som for det meste er ukjent her oppe i nord og i Vesten, får vi låter fra, i hovedsak, Midt-Østen og Nord-Afrika, og de starter med «Matar Naem» som kommer fra Libanon og Palestina. Denne åpner med en fin pianointro, hentet fra David Raskins «My Love and I». Og fram til de acslutter med den israelske «Ha’tada Hachi Yafa Ba’gan» og «Do You Love Me» av Bendaly Family fra Libanon, er de innom Egypt, Tunisia, Iran, amerikanske Allen Ginsbergs kjente dikt «Howl», Tyrkia og Marocco. Så, som du kanskje forstår, får vi en variert plate med mange variasjoner av duo vokal og piano fra mange land i Nord-Afrika og Midt-Østen. Tekstene er ofte, om ikke gjennomgående, gjort på engelsk, og Rulland har akkurat det uttrykket man nesten forventer av en vokalist fra den delen av verden. Saadas pianospill er fint, og med sterk inspirasjon fra den amerikanske jazzen, blandet sammen med det pianospillet man (nesten) forventer fra regionen.

Allen Ginsbergs «Howl» kommer sammen med iranske Väroojän Häkhbändiäns «Komakom kon», som nesten kunne gått rett inn på Berlins cabaret-scener, mens Ginsbergs bidrag deklameres på et sjarmerende engelsk.

Hele veien er dette blitt et spennende møte mellom musikalske verdener, og både piano og vokal fremføres med stor overbevisning. En interessant duo som gir et nytt bilde av musikken fra denne delen av verden, og som er en fin vårplate når solen endelig har bestemt seg fo0r å bli her en stund.

Jan Granlie

Clotilde Rulland (v, fl), Alexandre Saada (p, v), Jean-Paul Gondo (fx)

Skriv et svar