Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MAKROSS

«Kapitel 2 – Vilken lycka»
HAVTORN RECORDS HR022

Det svenske bandet Makross, startet som en kvartett, to saksofoner bass og trommer. De debuterte med innspillingen «Det ä rinte så lätt» i 2012, og etter noen sporadiske spillejobber, litt bollebaking og partispillinger, er de nå på plass med andrerunden, «Kapitel 2 – Vilken lycka».

Hvis man skal ta utgangspunkt i platetitlene, så ser alt ut til å «gå vägen» for bandet. Nå spiller de på jazzklubber og festivaler rundt om i Norden. De har til og med turnert i Estland, der iddene til den nye platen begynte å ta form. I planleggingen av platen fant de også ut at det kunne vært ok å ha med en pianist på laget, så da fikk de like godt med Maggie Olin som gjest.

Bandet består av saksofonisten Rasmus Nyvall, som også komponerer og spiller klarinett. Den andre saksofonisten er Jens Person, som foretrekker altsaksofon. Han komponerer også for gruppen. Andreas Henningsson spiller bass og komponerer. Han har spilt med folk som Fredrik Ljungkvist, Anna Högberg og Nils Berg, mens trommeslageren heter Kristoffer Rostedt. Han har også spilt med flere kjente, svenske musikere, og han er initiativtaker til jazzklubben Bullret i Malmø.

Maggi Olin er pianist, som i likhet med de andre musikerne holder til i Malmø. Hun er en mye benyttet pianist i det svenske jazzliv, og driver bandet Nordic Connect sammen med de kanadiske søstrene Ingrid og Christine Jensen.

Sammen har disse laget en overraskende fin plate! For den som har et godt øre til de første platene med det norsk/svenske bandet Atomic, vil nok dette kapitlet virke kjent og kjært. De to saksofonistene samarbeider bra, de skriver fine låter, og alle fem har en felles idé om hvor man vil med musikken. Men selv om Atomic kan være en fellesnevner, holder Makross seg mer til tradisjonene, og der hvor Atomic raser av gårde inn i det frie landskapet, holder Makross igjen og ser seg heller litt tilbake i tid. Man kan høre inspirasjon fra 60-tallets Blue Note-innspillinger, samtidig som det aldri er noe plagiat.

Dette har gjort av bandets andre kapitel er blitt en svært hørverdig plate. Bandet inneholder fine solister, og med Maggi Olin som pianoanker og en særdeles interessant solist, (hør bare på fjerdesporet «Sebastian räddar julen»), så kan det nesten ikke gå galt.

Kompet er stødig og sikkert, og det hele høres ut som – ja – ren lykke.

Jan Granlie

Jens Persson (as), Rasmus Nyvall (ts), Andreas Henningsson (b), Kristoffer Rostedt (dr), Maggi Olin (p)

Skriv et svar