Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MALENE KJÆRGÅRD

«Here’s To The Ladies»
GATEWAY

Vokalisten Malene Kjærgård kommer opprinnelig fra København, men er oppvokst i Kolding. I 2007 flyttet hun tilbake til hovedstaden, hvor hun har vært en aktiv vokalist innenfor den mer tradisjonelle delen av den danske jazzen. Hun er utdannet sanger og sanglærer ved Complete Vocal Institute i København, og har studert acapella vokal improvisasjon i New York, på Hawaii, i Nederland og Danmark, og når hun ikke står på scenen, så underviser hun i sang og musikk.

På platen «Here’s To The Ladies», omgir hun seg med et sterkt «hold» av danske musikere. Vi får høre pianisten Kasper Villaume, gitaristen Mads Kjølby, bassisten Tobias Dall Mikkelsen, trommeslageren Snorre Kirk og tenorsaksofonisten Jan Harbeck, og foruten noen egenkomponerte låter, får vi noen mer eller mindre kjente låter, så som «Come Rain Or Come Shine», som åpner platen, Stephen Sondheims «Ladies Who Lunch», Lee Hazelwoods «These Boots Are Made For Walking», Abbey Lincolns «Throw It Away», Adams og Strouses «Put On A Happy Face» og Warren og Gordons «The More I See You», hvor hun selv har hatt en finger med i spillet.
Musikken er godt plassert innenfor den «streite» vokaltradisjonen, og det er enkelt å høre at vi har med en velskolert vokalist å gjøre. Hun fraserer fint, stemmen er litt teatralsk, uten at det er plagsomt, men mer at hun bruker stemmen kunstnerisk og ikke «rett fram», og tekstuttalen er upåklagelig.

I tillegg omgir hun seg med et ytterst lydhørt og fint band, som fremmer hennes stemme på en fin måte, og som støtter oppunder hennes vokalprestasjoner på en fremragende måte.

Musikken ligger i et tradisjonelt og litt «satt» landskap, som veldig mange skandinaviske kvinnelige vokalister holder seg innenfor, særlig på plateselskapet ACT. Men jeg synes Kjærgård kommer svært godt ut av det på denne platen. Det er ingenting å utsette hverken på vokalprestasjonene eller bandet hun omgir seg med. Men hvis jeg skulle etterlyse og savne noe, så måtte det være originaliteten. Jeg skulle kanskje ønsket at hun tok noen sjanser og brakte oss lyttere litt ut av komfortsonen innimellom. Da hadde dette vært en innertier.

Hun kaller platen «Here’s To The Ladies», men jeg vil hevde at platen like mye må være til oss litt overvektige og skjeggete herrer i sin beste alder!

Jan Granlie

Malene Kjærgård (v), Kasper Villaume (p), Mads Kjølby (g), Tobias Dall Mikkelsen (b), Snorre Kirk (dr), Jan Harbeck (ts)

Skriv et svar