Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MALIJA

«The Day I Had Everything»
EDITION EDN 1064

Malija er et tettsted i kommunen Izola i Littoral-regionen i Slovenia. Men det er også en britisk trio, som med denne innspillingen, er ute med sin første plate som trio.

Selv om vi kjenner musikerne fra andre prosjekter, så var det interessant å høre dem kun som trio.

Saksofonisten og bassklarinettisten Mark Lockheart, bassisten Jasper Høiby og pianisten Liam Noble, startet dette samarbeidet i 2009, da de turnerte og gjorde Lockhearts plate «In Deep». Dette førte igjen til starten av Høibys band Phronesis, som i de senere årene har vært et av de mest populære jazzensemblene på de britiske øyer.

Tittelen «The Day I Had Everything», kan tyde på at disse tre musikerne trives godt i selskap med hverandre, noe man også kan høre på innspillingen.

Det starter med Lockhearts «Squared», som er nesten som forventet. Britisk triojazz med nerve og dybde, og en fin melodi. Deretter får vi den heftige «Mr Wrack» av Noble, hvor ting virkelig løsner. Her trøkker de til skikkelig, og det koker i trioen. I Høibys «Unknown» tar de det ned, med Høibys bass som førende element, og med tett og fint triospill.

Og slik går det gjennom 11 låter, hvor komponeringen er jevnt fordelt mellom de tre.

Når Lockheart spiller sopransaksofon, minner han ikke så rent lite på landsmannen Andy Sheppard, mens Høiby her er mer behersket enn vi har hørt han, for eksempel i Phronesis, og Noble leverer alltid flott pianospill, om du setter han til å spille med folkesangeren June Tabor, eller i en ren jazzkonstellasjon som dette.

Hele veien er det et tett og fint samarbeid mellom de tre, og det er ingen som prøver å fremheve seg, men hvor alt er basert på det kollektive.

Vi møter tre musikere som behersker denne musikken nærmest til det perfekte, og selv om jeg kunne ønsket meg noen flere «utløp» som «Mr Wrack», så er det blitt en vakker og fin plate, fra tre gode musikere som har en felles idé, som de forfølger hele veien.

Jan Granlie

Mark Lockheart (s, bcl), Jasper Høiby (b), Liam Noble (p)

Skriv et svar