Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MANISCALCO / BIGONI / SOLBORG

«Foil»
ILK 281CD

De to italienske musikerne, pianisten Emanuele Maniscalco og saksofonisten og klarinettisten Francesco Bigoni, har gjennom flere års tilhold i København, etablert seg som mye benyttede musikere, og de er stadig å høre på Mandagsklubben på 5e i Kødbyen. Gitaristen Mark Solborg, er en av grunnpilarene i plateselskapet ILK (Independent Label København), og har deltatt i flere prosjekter sammen med en eller begge italienerne. Trioen hadde en slags release for platen på Mandagsklubben for en stund siden, og etter å ha overvært det settet de gjorde da, gledet jeg meg til å høre platen.

Vi får 11 musikalske «strekk» hvor komponeringen er godt spredt mellom de tre, med en liten overvekt av Solborgs komposisjoner. Hele veien beveger man seg innenfor et moderne uttrykk, som nesten kan kalles samtidsmusikk, men med jazzens uttrykk som grunnpilar. Mye av musikken er veldig komponert og notert. Det fører til at det som fremføres blir veldig planlagt, og kanskje ikke så fri som man kanskje hadde ønsket, og som jeg føler de har når de spiller live. Men kommunikasjonen mellom de tre er utmerket. De har tydeligvis snakket mye sammen før opptakene, og musikken spenner fra det kunstferdige, italienske, til noe som tenderer mot amerikansk twang- og country, men hele tiden med et særeget og fint uttrykk.

De to italienerne fungerer perfekt i denne sammenhengen. Maniscalco er en utmerket pianist som med klassisk tilsnitt legger et slags grunnlag for trioen. Bigoni er en typisk, italiensk saksofonist og klarinettist med temperament og teknikk som er veldig italiensk, og Solborg synes jeg tilpasser spillet sitt svært godt i denne sammenhengen. Jeg har tidligere ment at mye av hans spill blir litt for ensidig og lite forløsende, men i denne sammenhengen synes jeg han fungerer perfekt.

«Foil» er rett og slett blitt en deilig plate, som man skal sette seg godt tilbake i godstolen og nyte fra start til mål, for hele platen fungerer som en helhet, hvor de tre musikerne nærmest «smyger» seg rundt hverandre og lager musikk for et utsøkt glass barolo.

Jan Granlie

Emanuele Maniscalco (p), Francesco Bigoni (ts, cl), Mark Solborg (g)

[amazon_link asins=’B07DCCPG77′ template=’salt-peanuts-amazon-link-NO’ store=’salt-peanuts-21′ marketplace=’UK’ link_id=’42633c35-b834-11e8-9575-cf46a8e405e2′]

Skriv et svar