Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MARCIN WASILEWSKI TRIO

«En attendant»
ECM 2677

I dag finnes det hundrevis, om ikke tusenvis, av dyktige pianotrioer rundt om i verden. Men det er få av dem som virkelig kan kalles originale og som har sitt helt særpregede uttrykk. På sin syvende utgivelse på ECM, beviser denne polske trioen, ikke bare at de polske pianotradisjonene er sterke, men at de også har et nord-europeisk uttrykk som fascinerer.

Bandlederen, pianisten Marcin Wasilewski er født i 1975, og etablerte trioen, som først ble kalt Simple Acoustic Trio tidlig på 90-tallet, og fra 2001 ble trioen, med bassisten Slawomir Kurkiewisz og trommeslageren Michal Miskiewisz i en periode, trompeteren Tomasz Stankos faste samarbeidspartnere.

På «En attendant» er, i stor grad, et kollektivt verk, hvor alle tre musikerne er like viktige. Og ved siden av trioens egne, kollektive komposisjoner, får vi en av Wasilewski, «Variations 25» av Johan Sebastiam bach, fra hans «Goldberg-variasjoner», Carla Bleys slitesterke «Vashkar» og The Doors «Riders On The Storm». Og hele veien er det en nesten sømløs kommunikasjon mellom de tre musikerne.

Og det sterter med den ettertenksomme og «løse» «In Motion, Part I», som gir lytteren lyst til å gå videre å høre hele platen, før vi får Bach og «Variation 25» fra «Goldberg-variasjonene» hvor trioen klarer å gjøre denne til noe mer enn en ren pianolåt. Vakkert!

Carla Bleys «Vashkar», gjøres melankolsk og vakkert i en versjon jeg er overbevist om at komponisten vil like, før vi får «Im Motion, Part II», som løser det hele opp igjen, med en fin og neddempet trommeintro før bassist Kurkiewicz melder seg på med en «voksen» bass-solo som inneholder mye tyngde. Denne delen av «In Motion» er på mange måter en trommelåt, hvor det er Michal Miskiewisz som fører an på en fin måte.

Wasilewskis «Glimmer Of Hope» er en naturskjønn ballade, hvor man får en følelse av polsk tåkelandskap en tidlig morgen, før de er over i kanskje The Doors mest kjente låt, «Riders On The Storm», som de fleste kjenner på grunn av Jim Morrisons sterke vokal. Men her får vi den i en slags balladeform som swinger upåklagelig. Kanskje er det slik The Doors ville ha gjort låten hvis alle musikerne i bandet fremdeles hadde vært blant oss? Her føyer de seg godt inn i den «nordiske» pianotradisjonen etter band som e.s.t. pluss flere av de norske trioene.

Så avrunder de denne sessionen fra Studio La Bussonne i Pernes-les-Fountaines i Frankrike med «In Motion, Part III», hvor de to første «satsene» på mange måter samles i denne tredje delen. De tre musikerne spinner tett sammen i denne balladen, som er sår i kantene og som en en ytterst vakker avslutning på en nydelig trioplate, som fayer seg godt inn i den rike pianotriohistorien til tyske ECM.

Jan Granlie

Marcin Wasilowski (p), Slawomir Kurkiewisz (b), Michal Miskiewisz (dr)

Skriv et svar