Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MÁRIO COSTA QUARTET

«Chromosome»
CLEAN FEED, CF625CD

Den portugisiske trommeslageren Mário Costa er en av de unge, fremarstormende jazzmusikerne i Portugal. Han ble født den 7. januar 1986 i Viana do Castelo, Portugal, og begynte å spille trommer da han var åtte år. Han studerte klassisk perkusjon på Viana’s Professional School of Music, hvor han ble introdusert for komponister som John Cage, Steve Reich, Iannis Xenakis, med flere. I 2004 startet han sin karriere som jazztrommeslager i. Han fullførte sin eksamen i jazztrommer ved ESMAE – School of Music and Performing Arts i 2008, og flyttet til New York hvor han tok timer med noen av de mest anerkjente musikerne på jazzscenen. Etter det har vi møtt han i samarbeid med den franske saksofonisten Emile Parisien, bassisten Hugo Carvalhais og saksofonistene Tim Berne og Liudas Mockunas, pianisten Gabriel Pinto og fiolinisten Dominique Pifarély. I 2015 ble han invitert til å bli med i det nye prosjektet til Emile Parisien, sammen med Michel Portal og Joachim Kuhn på jazzfestivalen Jazz in Marciac i 2015. Og fram til i dag har Costa vært en av de ledende, portugisiske jazzmusikerne, med et stort virkefelt, og alltid med spennende bidrag i de ensemblene han har medvirket i.

Og nå har Clean Feed utgitt en strålende plate med trommeslageren, hvor han også trakterer elektronika, sammen med trompeteren Cuong Vu (Bill Frisell, Pat Metheny, David Bowie, Laurie Anderson), bassisten Bruno Chevillon (Louis Sclavis, Michel Portal, Daniel Humair), pianisten Benoît Delbecq (Evan Parker, Mark Turner, Mary Halvorson) som også spille synth og samlples, og vi får ni komposisjoner av Costa, som alle viser hvilket godt samarbeid det har vært mellom de fire musikerne.

De starter med «Adamastor», og derfra til de avslutter med «Astrolabe», er dette moderne, melodisk og vakker jazz i får være med på. I presseskrivet til platen uttaler den italienske trompeteren Enrico Rava, at han simpelthen elsker denne musikken. Og det kan vi godt forstå, for trompetspillet til Vu er nært beslektet med mye av de vi har hørt Rava har gjort de senere årene. Men til forskjell fra Rava, er dette mer et helhetlig band, hvor alle musikerne jobber tett sammen rundt og om Costa musikalske ideer, så selv om trompetspillet kan høres ut som Rava, er resten av bandet mye mer spennende enn de fleste konstellasjonene vi har hørt Rava operere i de senere årene.

Dette er rett og slett blitt en strålende innspilling hvor de fire musikerne gjør det beste ut av Costas komposisjoner. Vu sitt trompetspill er glitrende, kreativt og spennende, Delbecq er en av de mest spennende pianister innenfor den mellom-europeiske improvisasjonsmusikken og Chevillon trakterer bassen som om han aldri har gjort noe annet.

En strålende og spennende innspilling!

Jan Granlie

Mário Costa (dr, elec), Cuong Vu (tp), Benoît Delbecq (p, synth, samples), Bruno Chevillon (b)

Skriv et svar