Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MATHIAS EICK

«When we leave»
ECM, 2660

Den norske trompeteren Mathias Eick har, etter som årene er gått, laget fire innspillinger i eget navn på ECM. Ellers har man hørt han med blant andre Jaga Jazzist, Jacob Young, Jan Gunnar Hoff, Iro Haarla, Manu Katché, Music for a While, Lars Danielsson, Ola Kvernberg, Eple Trio med flere, og han har vært med på innspillinger med Motorpsycho, Lars Horntvedt, Turbonegro, Ulver og en rekke andre.

I hans nåværende band finner vi fiolinisten Håkon Aase, pianisten Andreas Ulvo, bassisten Audun Erlien, trommeslagerne Torstein Lofthus og Helge Andreas Norbakken og Stian Carstensen på pedal steel gitar. All musikken er laget av Eick, og innspillingen er gjort i Rainbow Studio i Oslo i august 2020.

Vi får sju komposisjoner av Eick, og den musikken vi får servert er som skapt for ECM. Det vil si at musikken gjennomgående er lyrisk, trompetspillet tett på det klassiske uttrykket, og musikken finner seg godt til rette i det «nordiske» uttrykket, hvor man ikke «peser på» med utagerende eksperimentering, men holder seg stille og rolig i «båten», hvor det lyriske og naturen er det viktigste.

Dette har, etter hvert, blitt en slags norsk jazz som mange tilstreber seg å komme på nivå med, ikke bare andre norske og nordiske musikere og band, men også musikere fra andre deler av Europa. Men det er ikke mange som klarer å matche Eick og hans medmusikanter på dette området. Alle de sju komposisjonene er vakre og ettertenksomme. Eick spiller akkurat de tonene han skal, uten å fremheve seg mer enn naturlig, siden det er hans plate, og det er bare å sette seg rolig tilbake og nyte den reisen rundt i den norske naturen han tar oss med på.

Og de musikerne han har med på innspillingen, forstår akkurat hvor Eick vil med musikken, og de føyer seg fint inn i det litt forsiktige lydbildet og bidrar svært godt til det endelige resultatet som er blitt ytterst vakkert og fint. Ofte savner jeg noen øyeblikk hvor det «butter litt imot» på slike plater. Men etter å ha lyttet til Eicks plate noen ganger, senker jeg skuldrene og finner roen over denne vakre musikken og hvor fint det fremføres.

En vakker og ettertenksom naturperle av en plate fra en av Norges beste jazzmusikere i godt selskap.

Jan Granlie

Mathias Eick (tp, keys), Håkon Aase (vio, perc), Andreasw Ulvo (p), Audun Erlien (b), Torstein Lofthus (dr), Helge Andreas Norbakken (dr, perc), Stian Carstensen (pedal steel g)

Skriv et svar