Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MATHILDE GROOS VIDDAL

«Notre Dame – Meditations and Prayers»
LOSEN RECORDS, LOS 245-2

Den norske klarinettisten, saksofonisten, orkesterlederen og komponisten Mathilde Grooss Viddal er en kunstner med dypt engasjement i flere forskjellige stilarter. Hennes arbeid går utover sjangergrensene, både i hennes egne, «personlige» prosjekter, og i hennes større ensemble, FriEnsemblet. Hun har mottatt flere internasjonale priser for komposisjon / arrangemering og hun har gitt ut fem CDer med FriEnsemblet – til glimrende kritikker både i Norge og internasjonalt. Hun har opptrådt med flere forskjellige band og orkestre i Norge og i utlandet og samarbeidet med musikere fra hele verden, de siste årene i nært samarbeid med den fransk-syriske musikeren og fløytisten Naïssam Jalal.

Hennes siste bestillingsverk var et prosjekt skrevet for symfoniorkester og langeleik (!), som ble fremført med Kringkastingsorkesteret (KORK) på ULTIMA-festivalen i 2019.

Om «Notre Dame – Meditations and Prayers» skrev vår kollega, Lars Mossefinn, blant annet følgende i den norske ukeavisa Dag & Tid: «Viddals kvartett skapar ein unik ensembleklang. … Høgdepunktet er den pulserande «Reflections II» som raskt hintar mot «Det hev ei Rosa sprunge». Denne salmen følgjer så i eit aldeles utsøkt arrangement. Dette er musikk for mørke kveldar».

I prosjektet har hun gått litt ned i besetning i forhold til det nesten massive FriEnsemblet. Og med seg har hun trompeteren Hayden Powell, tenorsaksofonisten Børge-Are Halvorsen, trombonisten Øyvind Brække og Per Willy Aaserud, som trakterer trompet og elektronikk. Selv spiller Grooss Viddal Bb klarinett, bassklarinett, sopran- og tenorsaksofon. Altså et ensemble uten rytmeseksjon eller piano.

Musikken vi får servert på denne platen er musikk som passer perfekt i en kirke eller et kunstgalleri. Den er lyrisk og vakker, den har mange religiøse elementer i seg, og den beveger seg, som Mossefinn skriver, tett på en rekke mer eller mindre kjente salmer vi kjenner fra salmeboken.

Dette er et prosjekt som kunne blitt kjedelig og uten originalitet og nerve, og bare blitt som en sedvanlig kirkekonsert, men det er det langt fra. Her møter vi et knippe musikere som Gross Viddal har funnet på øverste hylle, som er dyktige «notelesere» og som har forstått hvor Grooss Viddal vil med sine arrangerte stykker musikk.

Og hele veien er dette ustyrtelig vakkert. De to trompeterne, Powell og Aaserud, er ganske like i uttrykket, men kompletterer hverandre, på den måten at de ikke endrer på lydbildet uansett hvem av dem som medvirker. Tenorsaksofonist Halvorsen har en tone i hornet som passer perfekt inn i denne sammenhengen, og trombonist Brække er den fødte medmusikanten i et slikt prosjekt. Og fremst på scenen står Grooss Viddal med utsøkt klarinett- og saksofonspill, som er hovedgrunnen til at dette er blitt en utsøkt innspilling, noe gjort i Færvik kirke på Tromøya i Norge, mens det resterende og bearbeidingen er gjort i Rainbow Studio i Oslo med Jan Erik Kongshaug og Martin Abrahamsen bak miksepulter og spaker.

Og i utvalget av salmer som er valgt ut i dette prosjektet, får vi noen av de religiøse komposisjonene jeg liker best, noe som gjør at jeg føler meg svært bekvem med å lytte til platen. Selv om dette er salmer vi mer eller mindre kejnner igjen store deler av, og at de presenteres gjenkjennbart, så er det en egen intensitet i spillet som gjør platen til noe mer enn en vanlig kirkekonsert. Og hvorfor ikke servere dette som en kirkekonsert på noen av jazzfestivalene (eller kirkemusikkdagene) som forefinnes rundt i Norge og Norden i dette året hvor nedlukkingene er nærmest komplette?

For noen år siden kom den danske vokalisten Kira Skov og saksofonisten Maria Faust ut med platen «In the Beginning» på Stunt Records, hvor de hadde satt sammen et ensemble med noen av Danmarks mest spennende jazzmusikere, pluss noen mer klassisk skolerte musikere fra Estland. Dette ble en av dette årets mest særegne og spennende innspillinger. Nå har Mathilde Grooss Viddal laget sin helt spesielle plate som vil komplettere «In the Beginning», når jeg tenker at jeg vil ha litt religiøsitet i heimen, uten at det blir for «høytidsstemt».

En utrolig vakker, intens, velspilt og nydelig plate!

Jan Granlie

Mathilde Grooss Viddal (Bbcl, bcl, ss, ts), Hayden Powell (tp), Per Willy Aaserud (tp, elec), Børge-Are Halvorsen (ts), Øyvind Brække (tb)

Skriv et svar