Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MATT CHOBOTER

«Postcards From Nostalgia»
ILK MUSIC, ILK 344CD

Den canadiske pianisten og komponisten Matt Choboter har valgt å slå seg ned i Danmark, noe som har ført til både studier ved Rytmisk konservatorium og flere konsertoppdrag, pluss flere plater med musikere som holder til i den danske hovedstaden.

Med sin nye innspilling går han egentlig en helt annen vei enn på de tidligere platene jeg har hørt med han. Nå får vi han nemlig solo på preparert piano og elektronikk.

10 komposisjoner, eller improvisasjoner, hvor han blir nostalgisk og ser tilbake på sin oppvokst ute i de store skogene i Canada. Og gjennom de ti sekvensene får vi et godt innblikk i hvordan det kan være å vokse opp «in the middle of nowhere», og ikke i en fortettet, forurenset og travel storby.

Men Choboter er ingen eremitt som kun har oppholdt seg i skogen langt fra folk. Han har spilt sammen med en rekke fritt improviserende musikere på flere scener både i Vancouver, Montreal, København og Paris. Og tidligere har han gitt ut fire album, sleep Inertia med det canadiske ensemblet Hypnopompia, Samskara, Spillimacheen og Anima Revisted.

Men denne gangen møter vi han altså alene. Kun med det preparerte pianoet, som gir en helt annerledes lyd i det store instrumentet enn vi hører til daglig, pluss at han legger på litt sparsom elektronikk i tillegg, der det måtte passe.

Og det er en original reise vi får være med på. Choboter er en interessant pianist, som her har laget musikk som nærmest kunne vært et «soundtrack» til en dansk krimi – eller til en reise i skogene der han kommer fra. Innimellom låter det impresjonistisk, og hadde det ikke vært for at pianoet var preparert og hadde han unnlatt elektronikken, kunne musikken nesten gått innunder paraplyen for klassisk musikk på grensen til samtidsmusikk. Og da er jeg slett ikke sikker på om musikken hadde vært like interessant og spennende.

Men slik den framstår her, så er det fascinerende å følge Choboter på hans vandringer i hjemstedets skoger. Det er nesten så vi kan se den ville naturen for oss, høre bjørner og ulver og andre skapninger som forefinnes i de canadiske urskogene, og være med han på tur med musikalsk guide.

En spennende og interessant plate fra en musiker, komponist og, ikke minst, improvisator som det danske jazzmiljøet skal ta godt vare på, så han blir lenge i landet.

Jan Granlie

Matt Choboter (prep.p, elec)

Skriv et svar