Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MATTHEW SHIPP – MARK HELIAS

«The New Syntax»
ROGUEART, ROG-0124

Den amerikanske pianisten Matthew Shipp har i flere år vært en av våre absolutte favoritter. Han har de senere årene vært en trofast samarbeidspartner til bassisten William Parker og saksofonisten Ivo Perelmann, og han har fått stor oppmerksomhet på salt peanuts* for hans mange, strålende utgivelser. Han er relativt ung i sammenhengen (født i 1961), men han har arbeidet med flere av de banebrytende og eldre musikerne innenfor den nyere improvisasjonsmusikken de senere årene.

Mark Helias er 11 år eldre (født i 1950), og har spilt med «alle tøffingene», fra Don Cherry og Anthony Braxton til Marilyn Crispell, Franco d’Andrea, Jim Pepper, Dewey Redman og en rekke andre.

Den 8.juli i 2020 møttes de for dette opptaket i Park West Studios i Brroklyn, og vi får ni relativt fritt improviserte «strekk» fra de to, hvor kommunikasjon og utveksling av gode, musikalske ideer står i førersetet.

De starter med «Mystic Rubber Band», som starter «der nede» i et musikalsk landskap hvor tankene går til Paul Bley. Men det er hele veien deres egne improvisasjoner, og det er nærheten mellom de to som imponerer minst like mye som de fine improvisasjonene. De jobber tett på hverandre i denne improvisasjonen som vokser fint og hvor Helias nesten bruker bassen som et rytmeinstrument innimellom.

I andresporet «Psychic Ladder», er improvisasjonene løsere, men hele tiden med en felles idé som får oss til å sette oss lengst ytterst på stolen for å få med oss alle detaljene. For det er kompleks og tett improvisasjon, som fasinerer kraftig. Det er som de to nærmest tvinger oss inn i improvisasjonsbobla, en boble det er vanskelig å komme seg ut av.

Og slik fortsetter de gjennom de ni ettertenksomme, komplekse og nydelige improvisasjonene, hvor de begge virkelig går inn i musikken og klarer, på mystisk vis, å få oss som lyttere med inn i musikken.

William Parker innleder sin covertekst med følgende påstand: «Now is the accespted time, not tomorrow, not some more conventient season. It is today that our best work can be done and not some future day or future year». Og det er akkurat det man føler når man lytter til denne musikken. Den er hele tiden akkurat her og nå, og den klarer å få oss «revet med», legge vekk alt annet vi skulle ha gjort, og bare konsentrere oss om det de to får ut av et velstemt piano og en gammel og god kontrabass.

En strålende innspilling fra start til mål fra to musikere som virkelig forstår hverandre!

Jan Granlie

Matthew Shipp (p), Mark Helias (b)

Skriv et svar