Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MCGREGOR / MOHOLO-MOHOLO / PUKWANA

«Blue Notes For Johnny»
OGUN RECORDING, OGCD028

Så følger enda en plate i Ogun Recording Limited sin serie om The Blue Notes. Denne ganagen en trio med pianisten Chris McGregor, trommeslageren Louis Moholo-Moholo og saksofonisten Dudu Pukwana, innspilt i Redan Studios i London den 18. august 1987, et knapt år etter at bassisten Johnny Mbizo Dyani forlot denne verden den 24. oktober 1986.

De tre hadde vært nære samarbeidspartnere til Dyani i The Blue Notes, og ville nå hylle sin venne med en plate i serien av innspillinger tilegnet The Blue Notes-medlemmer som hadde forlatt vår klode.

Innspillingen er tidligere utgitt i The Ogun Collection, en boks med fire CDer og en 20 siders bok.

Og de starter med Dyanis «Funk Dem Dudu» som kobles sammen med Pukwanas «To Erico», og tar oss rett inn i Dyanis musikalske landskap hvor det sør-Afrikanske kobles fint opp til jazzen. Og hele veien hviler det en melankoli over spillet som tyder på at Johnny Dyani ble sterkt savnet. «Funk Dem Dudu» kommer igjen to steder senere på innspillingen, både alene, og som avslutning sammen med «To Erico».

Dyanis «Eyomasi», som vi kjenner fra Dyanis plate Witchdoctor’s Son (SteepleChase, 1978), her i en adskillig løsere utgave, men like fin som originalen, før vi får den tradisjonelle «Ntyilo, Ntylo», som også forefinnes på Witchdoctor’s Son. Også her får vi den i en adskillig løsere versjon, med Pukwana som den førende musikeren over McGregors piano og et lett og fint trommespill fra Moholo-Moholo. På originalen er låten mer arrangert, med akustisk gitar og vokal som de viktigste elementene. Og i den versjonen vi får her, kan man nærmest høre klagesangen fra de tre over at Dyani er borte.

Pukwanas «Blues for Nick», eller «Blue Nik» som den også ble kalt, finner man på Pukwanas plate Black Horse (1201 Music) innspilt på tidlig 70-tall. Dette er en blues som behandles på en løs og fin måte av de tre, med Pukwana i front, men med McGregor tett på. Så følger McGregor og Moholos «Monks & Mbizo». Her får vi fine, og løse, referanser til Thelonious Monk og Dyani, men nesten like mye, eller mer til Misha Mengelbergs landskap enn der hvor du helst finner Monk og Dyani. Det starter med Moholo-Moholos trommer og perkusjon. Innimellom er det lange pauser, og jeg må skru opp lyden for i det hele tatt å høre om det skjer noe der inne. Men etter hvert utvikler låten seg til en frittgående «lek» mellom de tre som fascinerer. Særlig er Moholo-Moholos energiske spill her et pluss.

Dyanis «Ithi Gqi» er neste, som blant annet er gjort av Dedication Orchestra, Louis Moholo Octet og på Dyanis plate African Bass (Red Records, 1980). En typisk Dyani-komposisjon med mye av det sør-Afrikanske i melodien, men her med relativt fritt spill av Pukwana som fører an, før vi får Dyanis «Funk Dem Dudu», fra platen Africa (SteepleChase, 1984). Her får vi en litt annerledes versjon enn åpningsversjonen, før vi får Dyanis «Eyomzi», som er nest siste låt på Witchdoctor’s Son, en plate jeg alltid blir glad av å høre. Det samme skjer med denne låten i en litt «rufsete» versjon. Men det er helt ok. Låten er en afrikansk perle Dyani, som sammen med de andre låtene på platen fra 1978, er en gledesspreder av de store.

Så avslutter de, mer eller mindre, på samme måte som de startet, med «Funk Dem Dudu», som Dyani må ha skrevet til Pukwana, og Pukwanas «To Erico».

Denne innspillingen preges sterkt av det store savnet de tre musikerne har til Johnny Mbizo Dyani. For det ligger et melankolsk «teppe» over musikken, samtidig som de tre innimellom virker sinte for tapet av sin gode venn. Og musikken er akkurat såpass «løs» som gjør at den ikke blir kopier av originalene, men mye mer nytolkninger. En herlig plate som får oss til å plukke fram platene vi har stående i hyllene med Dyani og bruke noen timer på dem, både de sør-Afrikanske og samarbeidet med Frode Gjerstad og John Stevens i Detail.

Jan Granlie

Chris McGregor (p), Dudu Pukwana (ss, as), Louis Moholo-Moholo (dr, perc)

Skriv et svar