Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MEDI

«Oval tid»
HAVTORN RECORDS

MEDI er en svensk duo, bestående av tenorsaksofonisten og klarinettisten Ida Karlsson og trommeslageren (som også spiller på flytevest) Emeli Ek. De kaller musikken sin for «friformsrörelsejazz» med humor, alvor, nærhet og lek, ifølge dem selv. Og de påstår at alt i deres nærhet kan bli musikk.

De to musikerne ble kjent med hverandre i 2006 på Skorups folkhögskola, og startet duoen året etter. De hadde kjent et behov for å få utløp for sin lyst til skape noe eget og teste grensene for hva som er mulig å gjøre med instrumentene og musikken. Som om det skulle være noe å lure på, når man ser på hva en del andre, svenske musikere som Mats Gustafsson, Anna Högberg, Sten Sandell og andre har gjort med den svenske jazzen de senere årene. I 2012 begynte de å tenke på om den musikken de skapte, kunne være noe å fremføre for små barn, og våren 2013 ble prosjektet «Hej Tittut» for første gang testet ut for barn med stor suksess.

Vi får åtte «komposisjoner» hvor et par er skrevet av de to i fellesskap, mens andre er gjort av de to musikerne hver for seg. Innspillingen er gjort i Sunnanå Studios i Malmø, og allerede fra start kan vi fastslå at de to lager original musikk, som bør være det perfekte prosjektet for skolekonserter rundt om i Sverige (og de andre skandinaviske landene).

Det meste av musikken er basert på relativt fri improvisasjon, men ikke uten at man har et slags tema man tar utgangspunkt i, og «leker» seg rundt. Og jeg synes de to har klart å lage en plate hvor kreativiteten står i førersetet. De kommuniserer godt, med Karlssons tenorsaksofon og klarinett som de førende instrumenter i store deler av innspillingen.

Dette er duoens tredje plateutgivelse, etter «V.17» og «Medi Möter Fredrik Ljunbgkvist, Mattias Hjort och Oscar Schönning», to plater jeg ikke har hørt, men med deres kreative og lekne spill på «Oval tid» fristes jeg til å sjekke de ut. Og med dette vil jeg også tipse Klub Primi og de andre kreative arrangørene i København, om å invitere de to over broen når korona-pandemien er over, og vi igjen kan begynne å leve normale liv. For dette er en duo som vil passe perfekt på den fine klubben i Kødbyen i København.

Jan Granlie

Ida Karlsson (ts, cl), Emeli Ek (tp, dr, flyväst)

Skriv et svar