Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MEELODI

«The Great Blue Wheel»
EGEN UTGIVELSE

Dette er tredje utgivelse med den internasjonale bandet Meelodi. Bandet blir ledet av den norske musikeren Ole Andre Farstad og iranske Medi Farmani, som holder til i Bergen, og som i utgangspunktet er en duo som studerer en blanding av musikalske påvirkninger, hovedsakelig fra Farstads omfattende studier av strengeinstrumenter rundt om i verden, blandet med Farmanis persiske vokal. Det nye albumet er spilt inn de siste årene, og for det meste i Farstads studio i Bergen. Og på denne svært utvidede utgaven av duoen har de med Nawar Alnaddaf på vokal, Snorre Bjerck på perkusjon, Anders Bitustøyl på bass, Francois Taillefer på perkusjon, Alice Barron på fiolin, Daiyen Jone på bakgrunnsvokal, Kadialy Kouyate på kora, Jan Kåre Hystad på bassklarinett, Jonas Hamre på saksofon og Hades Hernandez på congas, og vi får åtte komposisjoner hvor vokalen spiller en viktig rolle.

På denne viktige «tredjerunden» har de jobbet med dikt av persisk matematikeren, astronomen, filosofen og dikteren Omar Khayyam, samt at de også tolker dikt av Táhirih Qurrat al-‘Ayn og Nima Yooshij.

Da jeg satte på denne platen første gang ble jeg svært overrasket. Joda, jeg kjenner til noen av musikerne på forhånd, men at den gjeng med base i Bergen skulle lage en plate med denne musikken, med så klare røtter i den persiske musikken, var en overraskelse.

Og hele veien gjennom er dette strålende tolkninger av denne musikken, så vidt jeg kan forstå, siden jeg ikke er en fagmann på folkemusikken fra denne delen av verden. Gjennom de åtte låtene får vi strålende vokal, både fra Alnaddaf og Farmani, og bak spiller de forskjellige gitarene til Farstad og perkusjonistene en avslappet og deilig musikk som går som rolige bølger gjennom landskapet.

Når jeg tenker meg om er det kanskje ikke overraskende at denne musikken lages nettopp i Bergen. I den byen har man gjennom flere år hatt et ytterst kreativt og åpent miljø for musikk fra mer eller mindre fjerntliggende steder på kloden. Og det er tydelig at Farstad har studert den musikken vi her får ta del i ned til minste detalj. Alt føles helt riktig, og når han oppfordrer lytteren til å helle opp et godt glass vin og lene seg tilbake for å nyte musikken, har han helt rett. Dette er musikk som skal nytes i tilbakelent stilling, gjerne med et glass, og hvis man er stresset før man setter seg ned, forsvinner stresset som dugg for solen etter kun få sekunder ut i åpningssporet.

En deilig sommerplate, som kan nytes i solveggen, men også en plate som kan få sommeren tilbake selv på de våteste dagene i Bergen eller andre steder her oppe i nord.

Jan Granlie

Medi Farmani (v, canvas), Ole Andre Farstad (g, perc), Nawar Alnaddaf (v), Snorre Bjerck (perc), Anders Bitustøyl (b), Francois Taillefer (perc), Alice Barron (vio), Daiyen Jone (v), Kadialy Kouyate (kora), Jan Kåre Hystad (bcl), Jonas Hamre (s), Hades Hernandez (congas)

 

Skriv et svar