Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MEGALODON COLLECTIVE

«Animals»
JAZZLAND 377 907-3

Megalodon Collective, er en septet som har sitt utspring fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim, og består av musikere som man etter hvert, finner i en lang rekke andre musikalske prosjekter, både i Norge, Sverige og Danmark. Men det virker som om dette kollektive er ett av de viktigste prosjektene disse sju herrene er involvert i.

I fjor vant de den norske jazzkonkurransen «JazzIntro», de var norske representanter på 12 Points-festivalen, og i disse dager legger de ut på en kombinert pristurné og lanseringstur for deres andre album «Animals».

Om deres debutalbum, «Megalodon» skrev vi i salt-peanuts.eu at Megalodon Collective rett og slett er et strålende kollektiv, som hadde laget en strålende debutplate!

Så var det hvordan de sju ville takle den relative suksessen med debuten, og om de vil følge opp på deres nye innspilling …
Det starter med den heftige tittellåta, skrevet av altsaksofonisten og klarinettisten Karl Hjalmar Nyberg. Her får vi et godt bilde på at septetten fremdeles er i god form, før Petter Krafts «Plutonia» tar det litt ned i energi og trøkk, og med strålende altsaksofonspill, enten av Nyberg eller Martin Myhre Olsen. Og vi er med! Og herfra og ut synes jeg bandet fungerer som ei kule!

Vi får hele 13 låter, hvor ansvaret for komponeringen er fordelt mellom musikerne. I anmeldelsen av deres debutalbum, sammenlignet vi dem litt med Carla Bleys litt større ensembler. Og selv om sammenligningen ikke er like åpenbar denne gangen, gir de oss 13 låter, hvor de fleste fungerer mer enn godt nok til å erobre verden. Hår for eksempel på fjerdesporet «När blev du så gamal (och ful)». Her føler jeg man beveger seg godt inne i Bley-avdelingen.
Men Megalodon Collective har sine helt egne veier å gå. Mye er basert på jazzen som gjorde musikkformen igjen populær på 80-tallet, med til dels sprelske og vitale tilnærmingsmåter, som fascinerer. Musikken er ikke like original hele veien, men der de virkelig glimter til, gjør de det til gangs. Og når bandet er besatt av såpass dyktige musikere og komponister, så burde suksessen være sikret.

Megalodon Collectives nye innspilling er rett og slett blitt et fyrverkeri av en plate, som bør lyttes til på jazzklubb! Etter førsteplata fikk jeg en forespørsel om jeg kunne hjelpe dem med en konsert eller flere i Danmark, men det ble dessverre ikke noe av. Danske arrangører er skeptiske til å booke band og musikere de ikke kjenner fra før, på samme måte som norske arrangører ikke tør booke danske band man ikke kjenner godt til. Og at Megalodon Collective ikke kom seg om bord i danskebåten den gangen, kan det danske jazzpublikum angre på. For dette er et kollektiv som ville passet perfekt inn på de fleste klubber og vertshus her nede i «flatlandet». Men med «Animals» kan vi bare håpe at det nordiske markedet åpner seg for dem.

Jan Granlie

Henrik Lødøen (dr), Andreas Skår Winther (dr), Martin Myhre Olsen (as, ss), Karl Hjalmar Nyberg (as, cl), Petter Kraft (ts, bs), Karl Bjorå (g), Aaron Mandelmann (b)

Skriv et svar