Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MICHAEL BLAKE

«Red Hook Soul»
ROPEADOPE RAD-330

For noen dager siden anmeldte vi en relativt fersk plate med saksofonisten Michael Blake, sammen med canadiske musikere. Nå er vi kommet til hans nye innspilling med amerikanske musikere, og en plate som befinner seg et godt stykke fra «Fulfillment».

Red Hook er en del av Brooklyn i New York, og ligger kun en kort kjøretur fra Manhattan. Dette er en historisk del av Brooklyn, bydelen som nå overbefolkes av musikere og andre kunstnere, og som er blitt en smeltedigel i det amerikanske jazzliv.

Her har Blake satt sammen et band som befinner seg godt innenfor den dansbare delen av den amerikanske jazzen. Og med dansbar mener jeg ikke ballroom, fargerike drinker og dyre kjoler. Nei, her befinner vi oss på klubb hvor jazzmusikerne bare så vidt skimtes på scenen i det røykfylte lokalet og hvor beina fester seg i sølet av øl og whisky på gulvet, og hvor «dansefoten» beveger seg så godt den kan til musikken.

I front på scenen står Blake, med sin tenor- eller sopransaksofon, og gjerne iført solbriller (det er noe med musikken som nesten krever solbriller), på venstre side står gitarist Tony Scherr og bak ham, litt i skyggen sitter Erik Deutsch med sitt piano og sitt Yamaha Y45D. På ytre høyre står bassisten Tim Lüntzel, og i midten bak sitter perkusjonisten Moses Patrou og trommeslageren Tony Mason.

Musikken spilles høyt, for dette er musikk som skal spilles høyt. Ikke bare for å overdøve praten blant det langt fra edru publikumet som danser seg gjennom natten, men også fordi dette er musikk som skal spilles høyt. Dette er party! Men innimellom tar de det også helt ned, og vi får en såkalt «kliner», hvor sjekkefaktoren er høy..

Vi får ni låter, som alle inviterer til fest. Vi får flere originallåter av Blake, men også covere av låter ført i pennen av Glady’s Knight, Otis Redding, Rahasaan Roland Kirk, Ray Charles og Dana Del Rey. Så her dreier det seg om souljazz av beste og mest dansevennlige merke.

Hele veien viser dette en annen side av saksofonisten Michael Blake, som er en mester på instrumentet, og som ikke går av veien for å spre seg utover i det musikalske landskapet. Alle musikerne han har alliert seg med, kan denne musikken, er ytterst dyktige musikere, og som får partyhumøret fram, selv hos den mest deprimerte.

«Red Hook Soul» er en plate som anbefales til den som ønsker å tråkke trinn, men som også anbefales til alle dem som best liker å henge i baren med et glass, og bare nikke anerkjennende til musikken.

Jan Granlie

Michael Blake (ss, ts), Tony Scherr (g), Avi Bortnick (g), Erik Deutsch (p, Yamaha Y45D), Tim Lüntzel (b), Moses Patrou (perc), Tony Mason (dr)

Skriv et svar