Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MIHÁLY BORBÉLY QUARTET

«Be by me Tonight / Gyere hozzám estére»
BMC CD 231

Det er utrolig mye interessant som kommer fra det Budapest-baserte selskapet BMC (Budapest Music Center Records). BMC er et kraftsentrum i musikken i byen og landet, og de driver både plateselskap og jazzklubb, og de bringer gjerne inn interessante, utenlandske artister som spiller i klubben, og som fra tid til annen ender opp på plate.

Denne gangen har vi tatt for oss saksofonisten Mikhály Borbély Quartets seneste innspilling, «Be by me Tonight» eller «Gyere hozzám estére» som det heter på det lokale språket. Her møter vi saksofonisten sammen med pianisten Áron Tálas, bassisten Balázs Horváth og trommeslageren István Baló i 11 komposisjoner gjort i hovedsak av Borbély, men også med bidrag fra de andre musikerne.

Borbély har en relativt lang karriere i hjemlandet både innenfor jazz og folkemusikk, hvor han i hovedsak trakterer instrumentet tárogató. Han er innehaver av en rekke priser og utmerkelser i hjemlandet, og leder flere band både innenfor jazz og folkemusikk.

Når han oppholder seg innenfor jazzen Borbély trakterer han i første rekke sopransaksofon, noe han gjør på en fremragende måte. Men han er også en kløpper på alt- og sopransaksofon, klarinett og bassklarinett i tillegg til at vi også får høre han på tárogató, tilinkó og supelka, uten at vi kan gå nøye inn i hva de to siste instrumentene egentlig er.

Musikken befinner seg i skjæringspunktet mellom mer konvensjonell jazz med røtter fra 60-tallets New York og årene framover, kombinert med klare folkemusikkinnslag fra hjemlandet. De fleste komposisjonene er gjerne litt melankolske, hør for eksempel på tredjesporet «The Last Question / Az utolsó kérdés» hvor han spiller sårt og vakkert klarinett. Og fjerdesporet, «Com on! / Gyerünk», hvor han spiller bassklarinett, er en perle. Men selv om mesteparten av musikken er melankolsk, så hviler det en positivitet over det hele som jeg kan like. Hør for eksempel på den folkemusikkpregede «Little Bird in the Lee / Szélárnyékban kicsi madár», som fungerer svært godt. Alle musikerne understøtter Borbély på en fin måte, men det er aldri tvil om at det er han som er «sjefen» i kvartetten. Det er han som fører an, og pisker de andre musikerne til å yte sitt ytterste. Og det lykkes han stort med på denne innspillingen, for her følger de andre musikerne sjefen sjøl til målstreken på en fin måte.

For den som ikke kjenner til musikken fra BMC fra før, så anbefaler jeg å ta et grundig dypdykk i katalogen. For her forefinnes mye strålende musikk man ikke hører så mye om, her oppe i nord. Og da kan det like godt være en idé å starte med Mikhály Borbély Quartet. For dette er spennende musikk fremført av strålende musikere.

Jan Granlie

Mikhály Borbély (tárogató, as, ss, cl, bcl, tilinkó, supelka), Áron Tálas (p), Balázs Horváth (b) István Baló (dr)

Skriv et svar