Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MIKE KOSKINEN ORCHESTRA

«1973»
SVART RECORDS JAZZ LIISA 09

Den finske trompeteren Heikki «Mike» Koskinen ble født i 1945, og han studerte ved Berklee College Of Music i Boston på tidlig 70-tall. I 1975 returnerte han til Finland og gjorde noen få plateinnspillinger, LPen «Sunwebs» og singelen/EPen «Day Is Over». Men siden han ikke fikk noen stor suksess i hjemlandet, reiste han tilbake til USA i 1978 og bosatte seg i San Francisco.

Men i 1973, var han i Finland, blant annet for å gjøre denne innspillingen live på kanal 2. Datoen var den 20. februar, og produksjonen ble gjort av den finske kringkastingen, YLE.

Mike Koskinens orkester kom i to varianter, som oktett og som et stort 17 manns orkester, og begge var på plass denne februardagen i 1973.

Alle låtene, med unntak av «Song For Sally», som er gjort av Chick Corea, var komponert av Koskinen, og to av komposisjonene, «Song For Sally» og «Murusia 2» blir framført av det store ensemblet.

Oktetten har samlet alle de ledende, finske musikerne på den tiden, så som saksofonistene Juhani Aaltonen og Seppo «Baroni» Paakkunainen, bassisten Teppo Hauta-Ano og trommeslageren Edward Vesala, og det starter med oktetten og Koskinens «Perrtelmiä», som viser at freejazzen hadde inntatt Finland med full styrke. Her får vi fine soloer av tenorsaksofonisten Juhani Aaltonen og trombonisten Mircea Stan.

I «Song For Sally», møter vi hele det store ensemblet, og vi får en fin og original versjon av Corea-låta, hvor soloene er gitt til Olli Ahvenlahti (el.piano) og Juhani Aaltonen.

«Numero Puolitoista [1 ½]», viser oss for første gang Koskinen som solist med relativt skarp tone i hornet, over Hauta-Ahos fine bass-spill, før Hauta-Aho overtar med en fin solo, som jeg føler er mye streitere enn det man kanskje kan forvente fra den gode bassisten. Tonen i bassen, særlig i soloen, vitner om at det er et liveopptak i studio (med publikum til stede), men det holder i massevis. Og da de etter soloen endrer rytme, til noe karibisk, så swinger det upåklagelig av oktetten. I denne delen tar Vesala helt av på trommer, under Pentti Lahtis fine tenorsaksofonsolo før Ahvenlahti avrunder med en typisk Chick Corea-solo på el.piano, som dessverre forsvinner litt i miksen i starten.

B-siden på platen starter med «Murusia 2» hvor Juhani Aaltonen leverer en solo som er så typisk for akkurat han, og det er omtrent som å høre han i dag. En klagende saksofontone som har hele verden av blues i seg. Her møter vi hele bandet, og vi merker oss også fine solistbidrag fra Pennti Lahti på baritonsaksofon og Seppo «Baroni» Paakkunainen på altsaksofon (som spilles gjennom et lydsystem som gjør tonen nesten som og han spilte munnspill). Musikken er litt funky og veldig 70-tall, men den fine komposisjonen er variert og spennende. Og innimellom får vi noen strålende freejazzdeler, som fascinerer, særlig i Paakkunainens solosekvens.

Så avslutter de med «PS. DC» en nedpå-låt med strykebass, fløyter og trompet i front, før det endrer seg med et fint brudd fra bassen, og derfra og ut swinger det upåklagelig fra oktetten. Vi får fine innspill fra kapellmesteren, og innimellom tar freejazzen fullstendig overhånd, omtrent som var det et av Charles Mingus sine Workshop-band vi hørte. Her bidrar også Edward Vesala med et solid trommekor, før Juhani Aaltonen avslutter låta med et fint fløytekor.

Dette er enda en skatt fra den finske jazzhistorien, som alle «jazznerder» der ute bør gå til anskaffelse av. Og at Finland, på den tiden, var et relativt «nytt» land når det gjelder den frie jazzmusikken, er ikke lett å oppdage når man hører denne gjengen. Men kanskje hadde Koskinen plukket opp ett og annet under studietiden på Berklee. Nå vet jeg ikke hva man lærte på Berklee på den tiden, men skal man dømme etter denne platen, så var studiene mye mer åpne den gang enn nå.

Jan Granlie

Heikki «Mike» Koskinen (tp, cond), Mircea Stan (tb), Juhani Aaltonen (ts, fl), Seppo «Baroni» Paakkunainen (as, ts, bs, ss, fl), Pentti Lahti (bs, ts, bcl, fl), Olli Ahvenlahti (p, Fender Rhodes), Teppo Hauta-Aho (b), Edward Vesala (dr), Kaj Backlund (tp), Petri Juutilainen (tb), Raimo «Pelle» Näätänen (tb), Pekka Pöyry (fl, ss), Teemu Salminen (ts), Otto «Attila» Berger (g), Heikki «Häkä» Virtanen (el.b), Ari Valtonen (perc)

Skriv et svar