Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MIKHAIL ALPERIN

«Prayers and Meditations»
JARO 4331-2

Pianisten, komponisten og pedagogen Mikhail Alperin, eller Misha, har med «Prayers and Meditations» utgitt sitt mest ambisiøse musikalske verk til nå, ved siden av prosjektet «Mountain Tale», som han gjorde sammen med de bulgarske sangerne i Angelite, Huun-Huur-Tu og Moscow Art Trio. Her har han med Oslo kammerkor, Bulgarian Vocal Family, Evelina Petrova-Alperin, Sergei Starostin og Bjørn Løken. Selv kaller han dette religiøst inspirerte verket «A requiem for my ego», en inspirasjon han fikk gjennom en lengre sykdomsperiode og helbredelsen.

Den som kjenner til Moscow Art Trios møte med de bulgarske sangerinnene fra tidligere innspillinger, vil kjenne igjen mye av den musikken som fremføres her. Men i motsetning til de tidligere platene, får vi her et mektig verk, innspilt i Ris kirke i Oslo i slutten av april i fjor.

Åpningssporet, «Prayers and Meditations» er basert på en slavisk folkemelodi, med de særegne bulgarske kvinnestemmene og Segei Starostins vokal i front.

Andre del ut, «Apocalypses», er basert på en russisk folkemelodi kalt «Nearby Kiev», og Starostin er vokalsolist. I tillegg til den russiske folkemelodien, improviseres det rundt denne fra koret. Musikken er mektig, og Starostin i front, synger klagende og flott.

Deretter får vi en perkusjonssolo av perkusjonist Bjørn Løken, kalt «Shaman», og hvis det er slik at shamaner kan utføre mirakler med trommingen sin, så føler jeg nesten at skulderen min plutselig ble litt bedre…

Så kommer Evelina Petrova-Alperin inn med sin egen «Grass, birds and fogs», Vi får hennes stemme sammen med «restene» av perkusjonen, før kammerkoret kommer snikende inn. Petrova-Alperin synger flott i denne låten, og sammen med kammerkoret, låter dette magisk.

Alperins «Norwegian Raga» er neste, med Alperin på Hohner Claviola. Her åpner det med tung perkusjon, før Alperin kommer inn med sitt claviola. Alperin er en strålende musiker, som har gjort furore helt siden han kom til Norge og Vossa Jazz første gang på 80-tallet. Han er en virtuos musiker, som også her beviser sin styrke. «Norwegian Raga» er en variant av norsk folkemusikk, som blir behandlet på typisk Alperinsk vis, og som blir et fint avbrekk fra den sterke korsangen. Så kommer kammerkoret inn og assisterer/støtter opp om og overtar føringen, og det hele er utrolig vakkert.

Denne glir nesten umerkelig over i «Down to the Russian river», hvor vi igjen får Petrova-Alperin som solist over kammerkorets vakre bakteppe. Kanskje platas vakreste spor, og for oss som har hørt Petrova-Alperin som en dyktig accordeonist tidligere, skal merke oss en av de fineste stemmene vi har hørt på lenge. Aldeles nydelig! Så avslutter de denne konserten med Alperins «New Prayers», som åpner med Petrova-Alperins accordeon, som er en vakker fortsettelse på hennes tolkning av «Down to the Russian river». Deretter kommer Vocal Family inn og Starostin, og alt er vakkert.

Alperin kommer inn med sin claviola, og alt samles i en utrolig vakker avslutning. Bedre enn dette kan jeg ikke tenke meg at det kan gjøres!

Dette er blitt et mektig korverk med noen aldeles strålende solister i folkemusikkens tegn. Om dette har vært med på å hjelpe Alperin gjennom sykdomsperioden, så er det ingenting som gleder meg mer. Men han skal vite at han (og de andre impliserte) har gjort sjelen til en skarve lytter på Frederiksberg, midt i Danmarks hovedstad, noen hakk bedre, etter at jeg har vært gjennom denne utgivelsen noen ganger. Dette er et korverk som bør fremføres overalt hvor det trengs noen gode og fredsommelige tanker, og om ikke dette prosjektet blir en del av neste års Fredspriskonsert i Oslo, så mister jeg trua på at det er mulig å lage kvalitetsprogrammer fra NRK.

Et strålende prosjekt fra en av Norges mest vellykkede importerte musikere, og tenk dere bare hvor mange andre gullbarrer som nå har blitt enten henvist til asylmottak, eller som intergreringsministeren har klart å sende ut av landet igjen. Takk og pris for at tiden var en annen da Isak Rogne fikk Mikhail Alperin til Norge!

Jan Granlie

Mikhail Alperin (idea, prod, claviola), Sergei Starostin (v), Evelina Petrova-Alperin (acc, v), Bjørn Løken (perc), Vocal Family (v), Oslo kammerkor (v)

Skriv et svar