Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MIKKO INNANEN

«Maakuntauudistus»
AVIADOR KUSTANNUS
ISBN 978-952-7347-03-4

Det blir unektelig litt sært og relativt spesielt, for å si det mildt, når man skal anmelde en bok og en CD med dikt av nyere, finske forfattere – i stor grad fremført på finsk, sammen med den finske saksofonisten Mikko Innanen og noen av hans musikalske venner.

Men ser man bort fra at diktene fremføres på et språk vi dessverre ikke forstår et kvidder av, og forsøker å konsentrere oss om det musikalske, så blir det en fin opplevelse å lytte til de24 diktene.

«Maakuntauudistus» betyr noe i nærheten av provinsreform på norsk, og det er akkurat det som har vært Innanens tanke bak dette prosjektet. Han ville «redesigne» finske provinssanger til nye versjoner. Nye dikt ble skapt og finske melodier ble gjort på ny måte ved hjelp av pianisten Petri Keskitalo som også spiller tuba, accordeonisten Veli Kujala og trommeslageren Mika Kallio. Og det stopper ikke med det. Innanen bestemte seg for å grave fram mindre kjente provinssanger og komponere nye. Og da finske lyrikere som Hannu Salama, Helena Sinervo, Olli Heikkonen og mange andre skrev nye tekster til disse sangene, ble et helt spesielt stykke jazz og nåtidig poesi født.

Nå skal vi ikke gå inn å prøve å «google-oversette» tekstene, men konsentrere oss om det musikalske. Og her er Innanen virkelig på hjemmebane. Han blander de gamle melodiene med nye i en blanding som både låter jazz og veldig typisk finsk. Og med blandingen sopraninosaksofon og tuba, er man langt inni en eller annen finsk film, hvor man ikke trenger å forstå hva som sies, for å få en morsom, musikalsk opplevelse.

Innanen er en av Nordens mest kreative jazzmusikere. Og sammen med sine medmusikanter klarer han å skape underholdende musikk også for oss som ikke forstår hva som sies. Men vi regner med at det tekstlige er godt innenfor, for Innanen tar ikke lett på noe av det han produserer på plate, så vi stoler på at det holder høyt nivå. Alle musikerne gjør en strålende jobb, og befinner seg godt innenfor det vi regner med er selve grunnfjellet av folkelig, finsk musikk, som finnene elsker over hele landet, og som her får en jazzvri som fascinerer også oss som kun besøker landet en gang i året for å dra på Tampere Jazz Happening.

Uansett er det blitt en morsom og spennende plate, med mye finsk musikk, både gammel og ny, som virkelig fascinerer. Så får vi heller bruke tid på å lære oss det finske språket, så vi får full valuta for pengene. Og i Finland bør dette bli en riktig hit!

Jan Granlie

Mikko Innanen (s), Petri Keskitalo (p, tuba), Veli Kujala (acc), Mika Kallio (dr, perc), Inger-Mari Aikio, Johanna Boholm-Saarinen, Mohamed Ahmed Haji Omar, Olli Heikkonen, Bosse Hellsten, Lea Kalenius, Jukka Koskelainen, Juha Kulmala, Laura Laakso, Taolin, Matias Lohtaja, Johan Nilekselä, Outi-Luusia Parviainen, Hannu Salama, Juha Seppälä, Helena Sinervo, Riika Ulanto, Johanna Venho (tekst)

Skriv et svar