Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MIKKO INNANEN WITH WILLIAM PARKER AND ANDREW CYRILLE

«Song For A New Decade»
TUM CD 042-2

Den finske saksofonisten og bandlederen Mikko Innanen har de senere årene fått mulighet til å spille med nesten alle sine forbilder. Det har ført til at hans navn stadig dukker opp når nye, kreative prosjekter skal igangsettes. Og når bassisten William Parker og trommeslageren Andrew Cyrille var tilgjengelige for en session, og plateselskapet var ett de kjente fra tidligere innspillinger, var saken grei. En dobbel CD med denne trioen måtte ha vært en drøm for relativt unge Innanen, og garantert en hyggelig session også for de to drevne amerikanerne.

Nå er det bare den første CDen som er gjort i studio, nemlig i Systems Two Studio i Brooklyn. CD2 er fra en duokonsert i Ibeam Music Studio, hvor William Parker ikke medvirker.

All musikken, med unntak av en låt de har gjort i fellesskap, er komponert av Innanen.

Musikken starter litt klagende med Innanens altsaksofon. Tittellåta er intet positivt syn på framtida, men med slike musikere som vi møter her, så klarer i alle fall jeg meg helt greit i en god stund framover.

Denne typen musikk dreier seg nesten bare om kommunikasjon mellom musikalske sjeler, og her møter vi tre av de beste kommunikatorene i dagens jazz. William Parker og Andrew Cyrille er vant til å «ta ting på sparket» og improvisere fram gode resultater, noe begge er med på på denne strålende innspillingen.

Man kan nærmest høre at Innanen svever på skyer gjennom begge platene. Både når han trakterer altsaksofonen, men kanskje spesielt når han plukker fram baritonsaksofonen (som i tredjelåta «Karl’s Castle»).

Innimellom får vi nydelige soloer også fra de andre musikerne, spesielt fra Parker, som alltid har vært en favoritt.

I de seks strekkene som utgjør CD2, og som er duo med Cyrille, blir musikken mer eksperimentell og søkende, noe som gjør at den kompletterer førsteCDen på en strålende måte.

Et gnistrende godt album for dere som liker det litt utfordrende, fra tre av den frie jazzens tøffeste stemmer.

Jan Granlie

Mikko Innanen (as, bs, indian cl, Uilleann chanter, nesefl, plystring, perc), William Parker (b, på CD1), Andrew Cyrille (dr)

Skriv et svar