Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MILDER / LJUNGKVIST / LANDÆUS / AUGUSTSON / RUNDQVIST

«the music of Anders Garstedt»
MOSEROBIE MMPCD108

Den svenske komponisten og trompeteren Anders Garstedt gikk bort på grunn av en kreftsykdom da han kun var 31 år i 2000. Han ble født i Karlstad og studerte ved Skurups folkhögskola, på Ackis og i USA. Han spilte i mange år i Fredrik Norén Band, ofte sammen med saksofonisten Jonas Kullhammar, som er drivkraften bak Moserobie-etiketten, som utgir denne hyldningsplaten.

I coverteksten skriver Kullhammar at Garstedts mange avslagsbrev fra Kulturrådet om støtte til plateutgivelser, var en av årsaken til at han startet Moserobie, og hans første utgivelse, «Salut» ble derfor tilegnet Garstedt, så vi har mye å takke han (og Kulturrådet) for alle avslagene, slik at det glimrende plateselskapet Moserobie ble startet.

På denne hyldningsplaten møter vi tenorsaksofonisten Joakim Milder, tenor- og sopransaksofonisten og klarinettisten Fredrik Ljungkvist, pianisten Mathias Landæus, bassisten Filip Augustson og trommeslageren Fredrik Rundqvist i sju komposisjoner gjort av Garstedt.

I mange tilfeller kan man nesten høre at jazzmusikk er svensk. Men i komposisjonene til Anders Garstedt føler jeg vi mye mer befinner oss i New York enn i Karlstad. Hans inspirasjoner er ikke, som så mange andre svenske musikere, den svenske folkemusikken og musikere som Lars Gullin, Bernt Egerbladh, «Frippe» eller Jan Johansson, men mye mer «loft-jazzen» fra New Yorks 60-tall.

Og å sette disse musikerne til å tolke disse melodiene har vært en umiddelbar suksess.

Milder og Ljungkvist er to av Sveriges ledende saksofonstemmer, mens Landæus pianospill og, særlig Augustsons bass-spill er som å høre Charles Mingus på sitt frieste kombinert med noe som kan minne om Don Pullen. Og bak det hele, som selve «tanksenteren» regjerer Fredrik Rundqvist med suveren oversikt og kontroll.

Det er, naturlig nok, Milder og Ljungkvist som er de ledende solister. Og hvilke solister! Her boltrer de seg i de rike komposisjonene, og leverer strålende spill. Spesielt synes jeg Ljungkvist her leverer noe av de fineste spillet jeg kan huske å ha hørt fra ham. Men Milder ligger ikke langt bak. Det er tydelig at begge to (eller alle fem) virkelig har gått inn i dette prosjektet med stor entusiasme. Og det som leveres av spill er gjennomgående strålende.

Komposisjonene er litt intrikate, noe som gjør musikken spennende, og det hviler et stort ansvar på den enkelte solist. Og her møter vi fem musikere som virkelig hat gått inn i prosjektet med ideen om å gjøre maksimalt ut av Garstedts komposisjoner.

«the music of Andres Garstedt» er blitt en strålende hyllest, fra fem musikere som virkelig leverer varene på denne platen.

Anbefales!

Jan Granlie

Joakim Milder (ts), Fredrik Ljungkvist (ts, ss, cl), Mathias Landæus (p), Filip Augustson (b), Fredrik Rundqvist (dr)

 

Skriv et svar