Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MILES DAVIS / BILL EVANS

«Complete Studio & Live Masters»
ONE RECORDS 59807

Det begynner nesten å bli litt komisk med alle disse gjenutgivelsene som kommer drivende med Miles Davis og Bill Evans (og flere av de andre gamle helter). Nå er det også satt sammen tre CDer (to LPer) med hva de to mestermusikerne gjorde sammen i perioden 1958 og 1959.

Selvsagt er innspillingen «Kind of Blue» med, som bør forefinnes i ethvert møblert hjem, og den som skiller seg mest ut, og jeg vet ikke hvor mange versjoner av den platen som er kommet de senere årene, men det er mange – altfor mange.

Sammen med den får vi spor fra «Jazz Tracs» (innspilt i New York, 26. mai 1958), «Legrand Jazz» (fra New York, 25. juni 1958), «Live at Newport» (3. juli 1958), «Jazz at the Placa» (New York, 9. september 1958), radioopptak fra Café Bohemia, (New York, 17. mai 1958) og radioopptak fra Spotlight Lounge (Washington D.C., 30. juni 1958). Alle disse opptakene med Miles på trompet, Evans på piano, John Coltrane (ts), Cannonball Adderley (as), Paul Chambers (b) og Jimmy Cobb eller Philly Joe Jones (dr). I tillegg får vi tre bonusspor hvor Red Garland stepper inn på piano i stedet for Evcans. Det er tre opptak fra Soptlight Lounce i Washington D.C. den 1. november 1958.

Og selvsagt låter det formidabelt hele veien. Davis og Evans hadde funnet nøkkelen til hva datidens jazzlyttere var ute etter, noe som også vi som bare så vidt var født på den tiden, har kunne nyte godt av i ettertid.

Og selvsagt er lyden perfekt, musikerne leverer strålende spill hele veien, og det er bare å lene seg tilbake og nyte. Mange vil påstå at dette er den beste jazzsammensetningen ever, noe jeg ikke skal dra i gang noen stor diskusjon på. Men det som utmerker seg ved disse opptakene er den tilbakelente roen og kontrollen som hviler over opptakene. Selv Coltrane og Adderley tar det med ro på disse opptakene.

Hvis du skal anbefale noen som tidligere aldri har lyttet til jazz, men som har lyst til å sjekke ut om jazz bare er «pling-plong» eller musikk hvor musikerne spiller hver sin melodi, skal du anbefale dem å kjøpe denne samlingen. Og de skal være temmelig tykkhudede for å ikke å la seg imponere. Og har du ikke disse innspillingene på originalplatene, eller på noen av de mange nyutgivelsene, så er det bare å gå til innkjøp av denne samlingen!

Jan Granlie

Miles Davis (tp), Bill Evans (p), Red Garland (p), John Coltrane (ts), Cannonball Adderley (as), Paul Chambers (b), Jimmy Cobb (dr), Philly Joe Jones (dr)

Skriv et svar