Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MØLLER / MADSEN / JOHANSEN

«Jazz Explorer Trio»
GLOBAL JAZZ EXPLORER RECORDS GJE 001

Den danske trioen Jazz Explorer Trio, består av saksofonisten Lars Møller, som man muligens kjenner fra Århus Big Band, pluss den svært undervurderte gitaristen Thor Madsen og trommeslageren Jonas Johansen, som har flere egenproduksjoner bak seg. Dette er musikere med en lang fartstid innenfor den danske jazzen, og til sammen har de mer enn 30 år bak seg i det danske jazzrampelyset.

Musikken er en original blanding av litt rocka jazzmusikk og «stå-på-jazz» i den mer tradisjonelle be bop- eller 60-tallsstilen. Men det er deres egen musikk. Denne formen for jazz, uten bass i bandet, er det ikke så mange andre som holder på med. Og med den dyktige låtsnekkeren Lars Møller i sin midte, samtidig som Madsen bidrar med to komposisjoner og Johansen med en, pluss at de gjør en Steve Swallow-låt pluss Jacob Gades «Tango Jalousie», som nest siste låt, så får vi en deilig blanding av «gammelt» og nytt..

Fra start av, med Møllers «Blues in Five» fungerer dette over all forventning. Dette er en pågående og energisk låt som sitter spikret, før de går over til den mer balladelignende «A Woman’s Purse» av Madsen, en låt hvor man kan høre at dette er tre musikere som fungerer fint sammen. Fint gitarspill av Madsen og Møller er her, som på alle de andre låtene, i storslag.

Steve Swallows «Falling Grace», og også en ballade. Og musikken får oss til å tenke på trioen med Carla Bley, Swallow og saksofonisten Andy Sheppard, uten at man her opererer hverken med piano eller bass. Fint løst!

Møllers «Transit» er mer energi i svingene, med et fint lite tema i saksofon og gitar som swinger upåklagelig, mens hans «For Better or Worse» er nok en ballade, hvor de tre senker skuldrene og avleverer en nydelig sak på nesten seks minutter.

Johansens «Mosse» er en mid-tempo-komposisjon hvor vi spesielt legger merke til fint gitarspill, før vi får Jacob Gades gamle og gode «Tango Jalousie» i en fin, men relativt streit versjon.

Så avsluttes denne fine innspillingen med Madsens «Okinok», den mest rocka låta på plata. Her er det mange band fra 90-tallet som dukker opp i bakhodet, men det er ufravikelig Jazz Explorers eget lydbilde. Innimellom høres det nesten ut som Madsen har funnet fram bassen, men det er utvilsomt gitaren som er framme.

Jazz Explorer Trio er, i dansk sammenheng, en relativt heftig og uvant trio, og live låter de faktisk enda bedre enn på plate. Her blir det innimellom som om de vil vise seg fram litt for mye. Særlig gjelder det for Madsen i små perioder, som blant annet på avslutningslåta.

Men samlet sett er dette blitt en overraskende fin, energisk og litt rocka plate, som kommer til å surre på anlegget med jevne mellomrom.

Jan Granlie

Lars Møller (ts), Thor Madsen (g), Jonas Johansen (dr)

Skriv et svar