Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MORGAN FREEMAN

«Morgan Freeman»
TRYTONE TT559-068

Morgan Freeman er en av de mest respekterte, amerikanske skuespillere i dag. Men i Amsterdam finnes et jazzensemble med samme navn. Nå vet ikke jeg hva skuespilleren Freeman sier til å få sitt navn knyttet til et indie-punk-rock-freejazzband med tilhold i Amsterdam, men foreløpig, etter at bandet har eksistert i tre år, har de sluppet dyre rettsaker og erstatningssaker for å ha trykket navn og rykte ned i søla, eller andre steder man trekker navn og rykte.

Men her skal det dreie seg om bandet Morgan Freeman. Bandet består av saksofonisten Andrius Dereviancenko, som opprinnelig kommer fra Litauen, trompeteren Dennis Sekretarev, bassisten Matt Adomeit og trommeslageren Tristan Renfrow, de tre siste med opphav i Sambandstatene.

Alle de åtte komposisjonene er gjort av Tristan Renfrow, med unntak av åpningssporet, «A Gde Kruzhechka ? Ni I Skazechkal», som er gjort av trompeteren Dennis Sekretarev. Og det er også han som tar føringen i denne låta. Musikken er moderne og akustisk, og akkurat slik vi hadde trodd på forhånd. For etter at den verste «galskapen» innenfor den nederlandske musikken har lagt seg med Instant Composers Pool, så dukker det opp en rekke spennende band, som dessverre ikke har samme særpreg som mye av det som er innspilt på selskapene ICP, BVHAAST og TryTone i tidligere år, men som har en slags særegenhet som fungerer.

Joda, det er en del spennende som skjer her. Musikerne er dyktige, det er helt ok komposisjoner og live er mange av disse banda morsomme og spennende å lytte til. I Morgan Freeman synes jeg de prøver å ta en del punkelementer, særlig i tromme- og bass-spillet, over i den mer organiserte delen av freejazzen, og i forhold til band som Cortex, I.P.A., Atomic, Friends & Neighbours og andre, så blir det egentlig ikke tøft nok. Det virker som musikerne holder litt tilbake, i stedet for å «kline til» med alt de har, opererer de litt for ofte med et litt for tykt sikkerhetsnett. Og det er synd. For musikken har absolutt noe i seg, men det virker som musikerne ikke får det helt ut i studiosituasjonen.

Jan Granlie

Andrius Dereviancenko (ts), Dennis Sekretarev (tp), Matt Adomeit (b), Tristan Renfrow (dr, guitar samples)

Skriv et svar