Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MUSICIANER

«Slowlearner»
ILUSO IRCD08

Navnet Musicianer ble først brukt av sopransaksofonisten Sidney Bechet, lenge før saksofonisten Josh Sinton en gang var påtenkt. Men Sinton og hans kumpaner, bassisten Jason Ajamian og trommeslageren Chad Taylor, syntes det var et akseptabelt navn for trioen som skulle lage albumet «Slowlearner».

Josh Sinton har sin base i Brooklyn, New York, hvor han spiller med en rekke musikere i nærområdet, så som Nate Wooley, Anthony Braxton, John Zorn og Vijay Iyer, for å nevne noen få. Han er en av de kommende stjernene på den amerikanske saksofonhimmelen, særlig innenfor den mer moderne g kraftfulle jazzen. Han har figurert på listene over de beste saksofonistene i Down Beats kritiker- og leseravstmminger, Jazz Times-kåringene og El Intruso International Critics’ Poll hvert år siden 2012, så her er det ingen debutant vi møter.

Musikalsk beveger han seg inn i det landskapet vi kjenner fra saksofonister som Mats Gustafsson, Ken Vandermark og de andre «tøffe guttene i klassen», og hans barytonsaksofonspill har både det moderne og historien med seg. Noe som kan høres på andresporet «can’t really say», mens han «kliner til» i flere av de andre sporene.

Bassisten Jason Ajemian har spilt sammen med trommeslageren Chad Taylor i mange år i Chicago, før de satte nesen mot New York. Og sammen med Sinton utgjør de en spennende trio.

Vi får 11 strekk som ikke er direkte frijazz, men som har mange frijazz-elementer i seg. Man kan lett høre Sintons inspirasjon fra flere av de legendariske saksofonistene, og Jimi Hendrix (!), men jeg tror like mye av inspirasjonen kommer fra andre siden av havet, og folk her i Europa som nevnte Gustafsson, Peter Brötzmann og andre innenfor den nyere, europeiske improvisasjonsmusikken.

Hele veien er det Sintons barytonsaksofon som fører ordet, men uten Ajemians sprelske og fine bass-spill og Chad Taylors kontante trommespill, ville dette ikke hørtes like spenende ut. Og når den utflyttede nordmann, Eivind Opsvik, bidrar både med ikke så mye, smakfullt keyboardsspill og produksjon, så kan vi ikke annet enn glede oss.

«Slowlearner» er blitt et fint og, ikke minst, variert album fra tre av de tøffeste gutta i gata i Brooklyn, denne smeltedigelen av moderne kunstuttrykk, kun ei bru unna kaoset på Manhattan.

Anbefales på det sterkeste!

Jan Granlie

Josh Sinton (bs), Jason Ajemian (b), Chad Taylor (dr, perc)

Skriv et svar