Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MUSICMUSICMUSIC

«Äventyret»
HOOB JAZZ HOOBCD068

Den svenske trioen MusicMusicMusic har eksistert noen år, og de har siden debuten med «One Two Free» (2004) kommet med seks plater, hvorav en var et samarbeid med vokalisten Lina Nyberg. Trioen består av pianisten og komponisten Fabian Kallerdahl, bassisten Josef Kallerdahl og trommeslageren Michael Edlund.

Da de kom med sine første plater, fikk de mye oppmerksomhet i den svenske jazzpressen, og sammenligningene gikk raskt til Esbjörn Svensson Trio (e.s.t.). Men en pianotrio som dette, som beskjeftiger seg ofte med en litt typisk nordisk jazz, har lett for å bli sammenlignet med e.s.t. Noe jeg Mener man ikke skal gjøre altfor fort.

For på de av platene som jeg har hørt, inklusive deres nye, «Äventuret», er ikke like «nordiske» som e.s.t. Selvsagt kan man med letthet høre at de kommer fra de nordlige delene av Europa, men jeg synes MusicMusicMusic har en litt annen tilnærming til musikken enn det vi fikk fra e.s.t., særlig på e.s.t. sine senere innspillinger, som jeg synes ble litt for preget av plateselskapsdirektøren Siggy Loch i ACT. Altfor «tett» lyd uten den åpenheten de ga oss på konsert.

Men MusicMusicMusic holder seg til sitt svenske plateselskap, noe jeg synes er godt. For her får vi nok luft til at vi kan puste fritt, og med Kallerdahls fine piano- og synthspill, som gjerne kombineres på en relativt delikat måte, blir dette originalt nok. Bassisten Josef Kallerdahl, ja han er broren til Fabian, er en svært dyktig bassist, som hele tiden er på hugget og som hele tiden pusher broren til å yte maksimalt. Og bak det hele ligger Michael Edlund og styrer det hele med kreativt og fint trommespill.

Innimellom kan man få følelsen av at denne musikken har like mye inspirasjon fra Bill Evans, kanskje spesielt i de rolige låtene. Men hele veien er dette deres egen musikk, og setter man seg ned og virkelig lytter til platen, så får man stadig nye oppdagelser.

Jeg får nesten umiddelbart litt angst når man i en slik trio benytter seg av synth, men her synes jeg de gjør det med respekt for pianotrio-formatet, selv om jeg måtte sjekke på coveret om det var synth eller fløyte som hadde hovedrollen i fjerdesporet «Made In China».

Den eneste komposisjonen som ikke er gjort av Josef Kallerdahl, er sistesporet «You’re A Big Girl Now», som er skrevet av Bob Dylan, og som gjøres som en flott ballade, hvor de viser tilstrekkelig respekt for opphavsmannen.

I det hele tatt, er «Äventyret» blitt en fin plate, som man kommer til å spille ofte på søndagsmorgenene framover. Mens Københavnkulden har lagt seg over byen, og det er kaldt på soverommet. Da er det godt å sette på MusicMusicMusic og krype langt under dyna.

Jan Granlie

Fabian Kallerdahl (p, synth), Michael Edlund (dr, glockenspiel), Josef Kallerdahl (b)

Skriv et svar