Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MUTHSPIEL / COLLEY / BLADE

«Angular Blues»
ECM 2655

Den østerriske gitaristen Wolfgang Muthspiel, holder til i Wien, og har opp gjennom årene spilt med mange av de mest kjente musikerne på den internasjonale jazzscene, og med flere av de som befinner seg i grenselandet mellom jazz- og verdensmusikk så som Trilok Gurtu, Dhafer Youssef, Youssou N’Dour, Maria Joao, Dave Liebmann, Peter Erskine, Paul Motian, Bob Berg, Gary Peacock, Don Alias, Larry Grenadier, John Patitucci, Dieter Ilg, the Vienna Art Orchestra og mange flere. På sin nye plate på ECM samarbeider han med to amerikanere, bassisten Scott Colley og trommeslageren Brian Blade, som begge befinner seg innenfor dagens elite i den amerikanske jazzen.

Vi får ni komposisjoner, som alle er komponert av Muthspiel, med unntak av Cole Porters «Everything I Love» og Gene de Paul/Don Roy og Patricia Johnstons «I’ll Remember April». Innspillingen er gjort i Tokyo i august 2018, og sannsynligvis er dette starten eller avslutningen på en vellykket Japan-turné.

Jeg har i mange år lyttet til Mothspiel i forskjellige sammenhenger, men jeg har aldri helt kommet «under huden» på hans gitarspill. Men i denne triosammenhengen syntes jeg han fungerer svært godt.

Og med Colley og Blade som samarbeidspartnere, kan det nesten ikke gå galt. Colley har en deilig tone i bassen, og hans solier og ensemblespill er spennende og kreativt. Og Blades trommespill er, som alltid, en fryd å høre på.

Kanskje synes jeg Mothspiels gitarspill fungerer bedre her, fordi han i hovedsak spiller akustisk gitar. Og ved å spille akustisk synes jeg hans teknikk kommer bedre til sin rett enn når han spiller elektrisk. Det er først i fjerdesporet, «Comino» at han plukker fram den halvakustiske (eller elektriske gitaren), og da blir musikken mer «alminnelig», og han nærmer seg litt for mange andre gitarister på dagens jazzkart, og musikken nærmer seg både Pat Metheny og andre innenfor det litt tilbakelente, elektriske gitarlandskapet.

Han skriver fine melodier som fungerer fint i denne sammenhengen, og det er en ro over det hele som jeg godt kan like.

Jan Granlie

Wolfgang Mothspiel (g), Scott Colley (b), Brian Blade (dr)

Skriv et svar