Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NATHALIE DARCHE

«15 Berceuses»
YOLK RECORDS J2079

Siden slutten av studiene i konservatoriene i Nantes og Saint Maur des fossés, har Nathalie Darche aldri sluttet å alternere mellom klassisk musikk, samtidsmusikk og jazz, Hun har også hatt sine avstikkere til teatermusikken, og er en spennende utøver som på denne platen leverer en helt annen musikk enn det jeg hadde tenkt meg da jeg satte den på første gang. Med sin bakgrunn innenfor flere kunstarter, samarbeider hun dermed med ensembler, artister og komponister med veldig mangfoldig bakgrunn: Orchester Symphonique de Bretagne med Didier Benetti, Le Gros Cube d’Alban Darche, regissøren Sylvain Maurice, komponistene John Hollenbeck, Mathias Ruëgg , Baptiste Trotignon, Martin Matalon, Arturo Gervasoni, musikerne Jeanne Added, Thomas de Pourquery, Anne Magouët og John Irabagon og mange andre.
Hun har gjort mer enn ti album som er blitt hyllet av nasjonale og internasjonale kritikere, og er en av mange pianister fra søndre del av Europa man skal følge med på.

På «15 berceuses», får vi 15 vuggesanger, som egentlig har lite med jazz å gjøre, men som allikevel er verdt å lytte til. Alle stykkene er skrevet av Geoffroy Tamisier, og de fleste er vuggesanger til utvalgte personer.

Det som gjør denne innspillingen spennende for oss på salt peanuts* er i første rekke at Dartche har en nydelig måte å fremføre de femten vuggesangene på. Og tonen hennes og anslaget er veldig «jazz». Og det barnet som ikke lar seg påvirke og sovner stille med etterfølende gode drømmer finnes ikke. Dette bør også være en plate for de av oss eldre som har problemer med å finne roen etter at man har lagt seg for å sove. For dette er usedvanlig vakkert fra start til mål.

Innimellom minner spillet hennes om noe for eksempel Bobo Stenson kunne ha gjort, eller flere av de norske jazzpianistene som har blitt internasjonalt etterspurte de senere årene, så som for eksempel Kjetil Bjørnstad, Tord Gustavsen, Helge Lien med flere.

Det er klart det ligger mye klassisk skolering og idealer bak denne vakre musikken, og innenfor det klassiske er det mange mellom-europeiske komponister som har oppholdt seg innenfor dette segmentet. Her har Tamasier funnet sitt segment, som han lar Darche tolke på fortreffelig vis, og det ville overraske meg stort om han ikke liker det han hører på denne platen.

Jan Granlie

Nathalie Darche (p)

Skriv et svar