Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NDUDUZO MAKHATHINI

«In The Spirit of Ntu»
BLUE NOTE RECORDS/ UNIVERSAL MUSIC SOUTH AFRICA

Jeg er langt fra noen kjenner av afro-jazz. Jeg har sett dette albumet «dukke opp» der jeg ofte finner my musikk og synes albumcoveret så spennende ut. For det er vel ingen tvil utfra coveret hva slags musikk dette er, og det er en utgivelse fra 2022 gitt ut som et samarbeid mellom Blue Note (faktisk) og Universal Music South Africa, så jeg spenner meg fast foran stereoen.

Dette er den sør-Afrikanske pianisten Nduduzo Makhathinis tiende studioalbum, som kanskje ikke er noe husholdningsnavn. Han har derimot fått navnet sitt en antydning mer eksponert via samarbeidet med Shabaka and the Ancestors, også fra Sør-Afrika, med sine to mye omtalte studioalbum Wisdom of Elders (2016) og We Are Sent Here by History (2020).

Afrojazz og afrikansk musikk som sådan er jo naturlig perkusjonsdrevet. Selv avskyr jeg uttrykket «eksotisk» og foretrekker autentisk, for det er det det høres ut om det er. Bandet kommer raskt i gang og bruker flittig afrikansk-orienterte rytmeinstrumenter og en slags anstrengt nesten hvesende vokalform. Det er interessant, men i flere av låtene føler jeg ikke all verden, vet ikke helt hvor låtene skal og om jeg helt henger med på tematikken.

Andre låt ut er «Mama». Og gud bedre meg for en bra låt. Denne låta er altså så bra at jeg har gått tilbake til den mange ganger utelukkende for å høre den. Kanskje den beste låta jeg har hørt i år. Tempoet henter seg opp i neste låt, og vi får rikelig med kraftfullt pianospill og jeg er glad vi får saftig saksonfonsoloing som alltid er velkommen i mitt stereoanlegg og i mine ører. Utover dette får vi en salig blanding av unike komposisjoner. Noen har jeg ikke så mye til overs for, så det blir både et par låter for mange, og litt for lange låter. Allikevel synes jeg at bandet bruker flere av sine 68 minutter til å pent plassere Sør-Afrika på jazz-kartet. Et godt album, og om du bare skal sjekke ut én låt: «Mama»!

Chris Risvik

Nduduzo Makhathini (p, v), Linda Sikhakhane (ts, ss), Robin Fassie Kock (tp, flh), Dylan Tabisher (vib), Stephen De Souza (b), Dane Paris (dr, cymnbal), Gontse Makhene (perc)

Skriv et svar