Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NICOLAI KORNERUP

«Circles»
DALI

Den danske pianisten, accordeonisten, komponisten, musikkprodusenten og arrangøren, Nicolai Kornerup er en musiker som har gått under min radar, selv om jeg nå har vært bosatt i Danmark i sju år. Men det er først når man har forlatt landet, at man kan se det hele fra «utsiden» og finne artister som man ikke har fått muligheten til å høre på de faste klubbene og spillestedene man har frekventert i København gjennom disse årene.

Ifølge internettet har Nicolai Kornerup jobbet med den dansk/zambiske vokalisten Kwamie Liv, som pianist, produsent og låtskriver. Deres tolkning av Kim Larsens «Pianomand» var en del av DR-dokumentaren «Kim Larsen – Folkets Sanger», og den ble også fremført på rådhusplassen under innspillingen av «As a Touch of a Drop – Danmark synger farvel til Kim Larsen». Kornerup er trekkspiller og komponist i det danske klezmerbandet Mames Babegenush. Og i 2018 mottok han «Carl-prisen» for Årets komponist, i sjangeren «Roots», for albumet «Mames Babegenush with Strings». I forbindelse med dronning Margrethe IIs 50-årsjubileum spilte han sammen med cellisten Live Johansson i Landstingssalen i Folketinget. De spilte den norske komposisjonen (og landeplagen» «Vårsøg», som ble skrevet av norske Henning Sommerro i 1971 etter et dikt av Hans Hyldbakk, skrevet våren 1945.

Og når man hører de 10 sirklene («Circles») Kornerup fremfører på denne platen, som i hovedsak er gjort solo, men hvor det også dukker opp en neddempet og fin strykekvartett, bestående av Rune Tonsgaard Sørensen på fiolin, Madara Petersone på fiolin, Deanna Said på bratsj og Live Johansson på cello, så føler man det nære forholdet til Henning Sommerros musikk og Norge. For musikken er preget av den norske naturen, selv om det slett ikke er sikkert at Kornerup har tenkt det sånn.

For ikke lenge siden kom danske Carsten Dahl ut med soloplaten «Sagn» hvor han spilte med kun en hånd, og hvor alt låt veldig norsk (anmeldelse av platen kan du lese HER), så får man litt av de samme følelsene når man hører Kornerups fine komposisjoner.

Temaet «Circles» blir tolket i forskjellige tonearter med innlagte, forskjellige improvisasjoner, eller versjoner. Og hele veien er dette nydelig musikk. Vi får lystige melodier som godt kunne ha vært hentet fram fra den norske folkesjela av Edvard Grieg, mer melankolske versjoner, men hele tiden spilles det på en slik måte av variasjonene er nydelige, og selv om denne innspillingen ikke går veldig langt inn i avdelingen for jazz, så er det nydelig musikk, perfekt fremført av en ytterst dyktig pianist og komponist, i et samarbeid med strykere som bare så vidt er til stede, men som er der for å gjøre innspillingen til noe nærmest et mesterverk innenfor folkemusikk fremført på piano.

Platen varer kun i en drøy halvtime, men de 30 minuttene og 42 sekundene er balsam for sjelen!

Jan Granlie

Nicolai Kornerup (p), Rune Tonsgaard Sørensen (vio), Madara Petersone (vio), Deanna Said (viola) Live Johansson (c)

Skriv et svar