Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NILS ØKLAND BAND

«Lysning»
HUBROCD2598

Spelemannen Nils Økland er vel  (ved siden av Ola Kvernberg) den fiolinisten i Norge som har tatt folkemusikken tettest inn i den improviserte jazzen. Fra hans strålende utgivelse «Blå Korall» som kom for en del år siden, og fram til hans nyeste utgivelse, «Lysning», har han stått i en særstilling innenfor den norske musikken. Han har med sitt band, laget en helt ny folkemusikalsk sjanger i Norge, og hans nyeste utgivelse topper hans liste over utmerkede plater.

Vi får ni komposisjoner, som alle har det folkemusikalske i seg, men som han, ved å benytte musikere som alt- og barytonsaksofonisten Rolf-Erik Nystrøm, som til daglig befinner seg både i det moderne, klassiske landskapet og jazzen, pluss bassisten Mats Eilertsen, som har begge beina godt plantet i jazzen, lager de en bro over til jazzen som er ytterst spennende og hørverdig. I tillegg har han med organist Sigbjørn Apeland, som også spiller med blant andre Håkon Kornstad i hans opera/jazzprosjekt «Tenor Battle» og perkusjonisten, vibrafonisten og gitaristen Håkon Mørch Stene, som vi kjenner fra det samtidsmusikalske landskapet. Og over det hele rager Økland med sin fiolin, sin hardingfele og sin viola d’amore, med et t bein i folkemusikken og ett godt inne i jazzen og improen.

All musikken er nyskrevet av Økland, og selv om man kan høre biter av mer eller mindre kjente toneganger fra den norske folkemusikken, så er det hele Øklands verk. Og det fine med Økland er at han ikke har noen sperrer. Hør for eksempel på den fine «Flukt», som går rett inn i jazzens sjel. Spesielt med det fine bass-spillet til Eilertsen, som sammen med Øklands hardingfele lager de en helt ny norsk folkemusikk.

Platen er ytterst variert og fin, og hvis du er en av de som har en innebygd motstand mot alt som har med hardingfele og norsk folkemusikk å gjøre, så skal du sjekke ut denne utgivelsen. For noe særlig vakrere musikk med norske røtter skal du lete lenge etter. Her er musikk å trampe takten til, og musikk for meditasjon. Og lukker du øynene så får du nesten hele togturen fra Oslo til Bergen på netthinnen.

Jan Granlie

Nils Økland (vio, hardangervio, viola d’amore), Rolf-Erik Nystrøm (as, bs), Sigbjørn Apeland (harmonium), Håkon Mørch Stene (perc, vib, g), Mats Eilertsen (b)

Skriv et svar