Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NILS ØKLAND / SIGBJØRN APELAND

«Glimmer»
ECM,2762

Organisten Sigbjørn Apeland og fiolinisten Nils Økland har samarbeider i over 30 år, hovedsakelig med utforskning og fremføring av tradisjonell folkemusikk fra Haugalandet, området fra Sunhordalnd til Stavanger på den norske vestkysten.

Økland gjorde seg først bemerket med soloalbumet Blå harding i 1996, hvor han skapte sin egen versjo n av den norske folkemusikktradisjonen. Men han gjorde seg også tidlig bemerket i prosjekter som «punk/stingswing»-ensemblet Løver & Tigre, med bassisten Bjørnar Andresen og med bandet Skinn og bein. Han har gjort flere soloplater på ECM, og med 1982 har han gjort tre plater. Men det er som personlig tolker av folkemusikk han har virkelig satt sine spor.

Sammen med organisten Sigbjørn Apeland, har han tidligere gjort platen Lysøen – Hommage á Ole Bull (ECM). Apeland var også med i 1982, og i fjor gjorde han den utsøkte platen Velsigna er dagen på NORCD, som fikk strålende anmeldelse på salt peanuts*.

Og med sine varierte bakgrunner blir aldri musikken de lager sammen tilfeldig eller lite gjennomtenkt. Gjennom de 15 sporene på Glimmer, tar de oss med på en melankolsk reise i maleren Lars Hertervigs landskap fra Vestlandet. Hertervig var aldri en maler som fikk den oppmerksomheten han hadde fortjent, men blant kunstkjennere sammenlignes han med Edvard Munch.

Og noe av det samme kan man si om duoen Økland / Apeland. De er ofte til stede, men har aldri fått den helt store oppmerksomheten utenfor de innvidde og spesielt interessertes virkeområder. Men fra de åpner med den tradisjonelle «Skynd deg, skynd deg», etter Tor Ekeheim fra Etne, til de avslutter med den tradisjonelle «Nu solen går ned» etter Martin Breivik fra Skjold, er dette en nesten himmelsk reise i den vestnorske folkemusikken, i spedd litt friere improvisasjon som går rett i sjela på alle med litt melankolske gener i kroppen. Og du skal være temmelig «kald» om ikke denne musikken treffer deg rett i hjerteroten.

Noen av «låtene» er gjort av de to musikerne hver for seg eller sammen, som Apelands «Valevåg», som er skrevet til en film om Lars Hertervig, inspirert av komponisten Fartein Valen, den første, norske komponisten som befattet seg med atonal musikk, hans nydelige «Myr» og Øklands tittelspor, «Glimmer» som han gjør som en fantastisk vakker solo, «Malurt» og «Dempar», mens de har gjort «Rullestadjuvet» sammen.

Jeg hørte de to under konsert ute på en holme utenfor Bergen i forbindelse med Nattjazz sitt 50-årsjubileum i 2022, og det var en merkelig følelse hvordan hele det feststemte publikummet falt fullstendig til ro og lyttet til den fantastiske musikken de to fremførte. Og nå kan vi oppleve musikken i de tusen hjem. Med utmerket lyd fra Kjetil Ulland i ABC Studio i Etne fra januar og mars 2021. Og om ikke denne utgivelsen gir de to mer enn nok å gjøre de nærmeste årene, er det noe fundamentalt feil i bookingprosessene på klubber og festivaler rundt om.

Jan Granlie

Nils Økland (hardanger fiddle, violin), Sigbjørn Apeland (harmonium)

Skriv et svar