Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ODDGEIR BERG TRIO

«Christmas Came Early»
OZELLA, OZ099CD

Her på salt peanuts* pleier vi ikke å bruke altfor mange kalorier på å omtale nye juleplater. De pleier å komme like tidlig som juleutstillingene og julegatene i byene våre, og veldig ofte er det versjoner av de kjente (og kjære) julesangene i nye versjoner, som passer perfekt til alle julekonsertene som arrangeres på denne tiden av året.

Vi pleier, mer eller mindre, å velge ut en ny plate innenfor denne kategorien hvert år, og i år falt vi ned på den norske pianisten Oddgeir Berg, som sammen med bassisten Karl-Joakim Wisløff og trommeslageren Lars Berntsen har laget sin plate med mer eller mindre kjente julesanger.

Det er uten tvil vanskelig å lage noe søregent og originalt ut av disse sangene som «alle» kjenner fra et langt liv. Og Berg og hans medsammensvorne starter med «Nå tennes tusen julelys», og vi får en følelse av at Berg og hans medmusikanter har et godt forhold til julen, selv i april, da platen ble innspilt, rett etter den første korona-nedstengingen i 2020. Vi får et knippe låter vi kjenner, så som «It came upon the midnight clear», med en enkel, men ytterst effektiv bass-solo og nydelig pianospill, «O come all ye faithful», den nydelige «Det hev ei rose sprunge (Es ist ein Ros entsprungen)», som her får et fint og ledig bass- og trommekomp under det fine pianospillet, «Glade jul», i en tilbakelent og rolig versjon «Mitt hjerte alltid vanker», som jeg ikke akkurat forbinder kun med julehøytiden, men som får en fin fremførelse med temaet i bassen  starten, og hvor alt går rolig og fint for seg, «In Dulci Jubino», som er velkjent også i norsk versjon, men jeg husker selvsagt ikke hva den heter her i Skandinavia, men uansett får vi den i en fin og rolig versjon, før de avrunder med «Deilig er jorden», som også serveres på en stille og rolig måte.

Og det er en sober og fin plate vi får servert på sølvfat. De tre musikerne legger seg i et slags Paul Bley-landskap, samtidig som det låter ytterst skandinavisk, og uten de beveger seg altfor langt unna de kjente melodiene. Men de improviserer delikat rundt de kjente komposisjonene, og om det skal spilles noe musikk mens julemiddagen inntas, så tror jeg at det blir Oddgeir Berg Trio i år.

Jan Granlie

Oddgeir Berg (p), Karl-Joakim Wisløff (b), Lars Berntsen (dr)

Skriv et svar