Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ODDJOB

«Plays Weather Report»
AMIGO HEAD 022

Oddjob er et svensk band, som opp gjennom årene har innspilt en rekke fine plater, og gjort konserter for både voksne og barn. Når de spiller for barn opererer de under navnet Jazzoo, og sammen med «bandet som spelar för vuksna», er de to perfekte band for festivaler rundt om. I bandet finner man saksofonisten Per «Ruskträsk» Johansson, trompeter Koran Kajfes, keyboardist Daniel Karlsson, bassist Peter Forss og trommeslageren Lars Skoglund, og for de som kjenner til disse musikerne fra før, så vet de at det er «hög standard» over det vi får servert.

På denne mini-Lpen gjør de fem låter av Weather Report, på sin egen måte, men uten at man fjerner seg helt fra originalene.

På side 1 får vi «Badla» og «Herandu», mens vi på side to får «River People», «Three Clowns» og «Scarlet Woman», og hele tiden fungerer det nærmest perfekt.

Jeg må innrømme at jeg aldri har vært noe «blodfan» av Weather Report. Hver for seg har jeg likt de fleste musikerne, men sammen som band, har jeg ikke klart å knekke koden. Men det gjelder for så vidt i de fleste band hvor Wayne Shorter har vært en viktig bestanddel (med unntak av Miles Davis sine stjernekonstellasjoner). Jeg er en av de som synes Shorter har hatt en tendens til å kun spille introer, og ikke laget fullverdige solier.

Men på Oddjobs versjoner synes jeg det fungerer bedre. Med Per «Ruskträsk» Johansson som saksofonist, så henger ting mye bedre sammen. Men man skal ikke stikke under en stol at Peter Forss ikke er noen Jaco Pastorious, eller at Daniel Karlsson er helt er på samme nivå som Joe Zawinul. Derfor blir heller ikke Oddjobs versjoner noen kopier av superbandet. De gjør de fem låtene på sin egen måte, og de skal ha ros for at de er med på å gi nytt liv til disse låtene. Men i noen tilfeller, som på «River People», så er det ikke vanskelig å høre hvor låtene kommer fra. Her er de et godt stykke inne i Weater Report-land. I tillegg har Oddjob med trompeteren Goran Kajfes som alltid spiller strålende og oppfinnsomt.

Dette er blitt en fin plate som kanskje kan få undertegnede til å sette seg ned med de originale Weather Report-skivene, for å gi bandet en ny sjanse. Men uansett hvordan Weather Report vil komme fra en slik test, så vil jeg hevde at Oddjobs versjoner holder mer enn godt nok. Og at platen kommer i delikat orange vinyl, gjør heller ingen ting.

Jan Granlie

Peter Forss (b), Per «Ruskträsk» Johansson (as, bcl, afl, elsax), Daniel Karsson (keys), Goran Kajfes (tp), Lars Skoglund (dr, perc)

Skriv et svar