Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ODDJOB

«Folk»
CAPRICE CAP 21880

Oddjob er et svensk stjerneband, som de senere årene har gjort stor suksess, både med egne plateprosjekter og prosjekter for barn.

I 1965 fikk noen av Sveriges beste jazzmusikere i oppgave å arrangere svensk folkemusikk for et radioprogram. Musikere som Jan Johansson, Georg Riedel og Bengt-Arne Wallin fikk tilgang til arkiver med unike innspillinger av folkemusikk, som ble bearbeidet av de svenske musikerne.

Nå, 50 år senere har det svenske bandet Oddjob fått i oppdrag å utforske arkivene ved Senter for svensk folkemusikk og jazz, og ut på plate er det kommet sju låter, som alle er basert på opptak med gammel, svenske folkemusikk.

Oddjob består av trompeteren Goran Kajfes, saksofonisten, klarinettisten og fløytisten Per «Ruskträsk» Johansson, bassisten Peter Forss, pianisten og organisten Daniel Karlsson og trommeslageren Janne Robertson, og de har tidligere hatt suksess bl.a. med innspillingen «Clint» på ACT, barneplaten «Jazzoo», og senest med «Bor i Bremen», med konsertopptak fra Bremen i 2008 og 2010.

Låtene på den nye plata, har fått titlene «Folk #1» til «Folk #7», og hele veien bruker de den svenske folkemusikken som grunnlag for sin egen musikk. Det er ikke blitt folkemusikk som «Jazz på Svenska» eller en jazzifisering av de gamle låtene. Mye mer er det Oddjobs egen musikk, hvor man har tatt utgangspunkt i folkemusikken, i temaer og med noen opprinnelige innslag innbakt, og så gjort musikken til sin egen.

Sist jeg hørte bandet på plate, var ACT-innspillingen «Clint», som ble litt for glatt og ACTig etter min smak. På «Folk» låter de mye mer slik de gjør på konserter (senest to flotte konserter ved Umeå Jazz Festival i år), og det hele er blitt en svært hørbar forestilling.

Innimellom er det lett å høre at Goran Kajfes har vært tilstede med påvirkninger fra sitt Arkestra. Blåserarrangementene blir ofte tette og fine, som de er i hans eget ensemble.

Dette er et band som kjenner hverandre godt, og de kan nærmest lese tankene til hverandre mens de utforsker det folkemusikalske. Vi får strålende soloer fra alle musikerne, men jeg vil spesielt fremheve pianist Daniel Karlson, som jeg synes har tatt noen sjumilssteg siden sist jeg hørte dem. I tillegg er det alltid en fryd å høre «Ruskträsk», når han tråkker til.

«Folk» er blitt en flott presentasjon av noe av den svenske folkemusikken, bearbeidet av skikkelige fagfolk, som tar musikken et langt steg inn i jazzen. Musikken er melodiøs, lyrisk og flott, hele veien, og må kunne aspirere til årets svenske utgivelse i 2015.

Jan Granlie

Peter Forss (b), Per «Ruskträsk» Johansson (as, ss, bcl, afl), Goran Kajfes (tp, synth), Daniel Karlsson (p, org), Janne Robertson (dr)

 

Skriv et svar