Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OK:KO

«Land E»
AMP MUSIC & RECORDS AT 011

För två år sedan tog 22 årige trumslagaren Okko Saastamoinen initiativ till gruppen OK:KO som snabbt blivit välkänd i jazzkretsar, inte bara i hemlandet Finland. Gruppen har vunnit tävlingen «Young Nordic Jazz Comets» och nominerades till «Jazz Rising Star 2016». Okko började inom folkmusiken men fördjupade sig i jazz sedan han kommit in på Sibelius Academy i Helsingfors.

Även om Saastamoinen är något av en bandledare, så spelar han ändå en relativt tillbakadragen roll i sina kompositioner. Mest märks saxofonisten Jarno Tikka med sitt vackra och finurliga spel. Det skulle förvåna om han inte lyssnat en hel del på Joshua Redman, även om Tikka har ett alldeles personligt sound, liksom hela bandet.

Låtarna börjar lite trevande och lågmält och är väldigt innehållsrika. De växer och växlar oavbrutet i rytmik och harmonik.

Strukturen på de skivans fem låtar är traditionellt uppbyggd, men innehållet är mycket originellt och överraskande. Här skymtar fram inslag av många olika stilarter inom jazzen, utan att spåren försjunker i ett slags provkarta. Kompositionerna har dörrar och fönster åt olika håll, något som gör den här skivan underbart varierande men ändå sammanhållen i ett speciellt sound. Mikael Saastamoinens basspel är känsligt, liksom namnens (brodern?) och upphovsmannen Okko.

Keski-Säntti spelar ett böjande piano ibland med stänk av gospel sound.

Om man nu ska utse ett bästa spår, så får det bli «Kottin», en knappt nio minuter lång innehållsförteckning av gruppens alla möjligheter.
«Land E» är ett mycket övertygande debutalbum av finska OK:KO.

Mera, tack!

Lars Grip

Jarno Tikka (s), Toomas Keski-Säntti (p), Mikael Saastamoinen (b), Okko Saastamoinen (dr)

Skriv et svar