Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OLE MATTHIESSEN

«Social Distancing Blues»
STUNT RECORDS, STUCD21112

Den danske pianisten, produsenten, orkesterlederen, musikklæreren, jazzjournalisten, foredragsholderen, forfatteren og foredragsholderen og komponisten Ole Matthiessen ble født den14. juli 1946 i Gentofte. Han har gjennom et langt og varierende musikerliv spilt med både danske og internasjonale musikere som Erling Kroner, Jens Winther, John Tchicai, Ted Curson, Charles Tolliver, Poul Ehlers, Jørn Elniff, Atilla Engin, Pierre Dørge, Carsten Meinert, Jens Søndergård, Rudy Smith, Dennis Drud, osv. Han var produsent for DR Big Band (1970-2007) og redaktør for DRs Jazz Live, hvor han har spilt inn og radioutsendt mange hundre konserter med jazzens største og dokumentert den danske jazzscenen. Han har undervist og deltatt på Brandbjerg og Vallekilde jazzstevner siden 1972, samt undervist i rytmisk musikkhistorie ved Det kgl. Dansk Musikkonservatorium og Rytmisk Musikkonservatorium fra 1977 til 2007. Han har vært formann i Danish Jazz Musicians Association, medlem av Danish Jazz Circle, styremedlem i European Jazz Federation og til tider medlem av Copenhagen Music Committee og Jazz Denmark-styret. Han har skrevet artikler og anmeldelser for magasiner og bøker om rytmisk musikk.

Han har utgitt flere plater i eget navn, og han er fast inventar bak kassen i JazzCup i Gothersgade i København hver uke.

På sin nye plate, «Social Distancing Blues», samarbeider han med trompeteren og flygelhornisten Henrik Bolberg, altsaksofonisten Jan Zum Vohrde, tenorsaksofonisten Bob Rockwell, trombonisten Lis Wessberg, bassisten Rune Fog-Nielsen, trommeslageren Ole Steenberg og perkusjonisten Eliel Lazo, alle med lang fartstid i forskjellige prosjekter sammen med Matthiessen. Og vi får servert 13 komposisjoner alle skrevet av Mathiessen, hvor de befinner seg trygt og godt innenfor den jazzen man kan høre på Paradise og JazzCup i København – det vil si musikk i mainstreamlandskapet med noen utflukter inn i be-bopens rike.

Det man først legger merke til er Matthiessens suverene evne til å lage gode melodier, samt noen av solistenes overbevisende solistprestasjoner. Særlig setter jeg pris på innsatsene fra Zum Vohrde og Rockwell, som hele veien spiller gjennomtenkte og fine solier, samt trompeteren Henrik Bolberg, som er en av Danmarks beste utøvere av det mer Clifford Brown-aktige trompetspillet. Man kan høre at Matthiessen selv hygger seg bak pianoet, og Lis Wessberg låter mye bedre her enn jeg synes hun gjør på sin egen soloinnspilling på de latinlåten «Simple Things» og den sør-afrikanske «Southafrican Sunrise», som godt kunne vært laget av Dollar Brand den gang han kalte seg det, som hun medvirker på, sammen med perkusjonisten Eliel Lazo i tillegg til de andre.

Men det er noe med lyden på platen jeg ikke helt får tak i. Den virker litt tynn og «amatørmessig», som om det ikke er innspilt i et profesjonelt studio, men ute på en klubb. Dette på tross av at innspillingen er gjort hos Thomas Vang i Village Studio, ett av de beste opptaksstudioene man har i Danmark.

Men ser man bort fra det, så er det en helt ok plate Matthiessen har laget, selv om jeg synes det gjennomgående blir i overkant snilt, og jeg hadde håpet på mer «trøkk i svingene» innimellom. Han får god hjelp fra medmusikantene som virkelig er godt bevandret ut i denne musikken, og ingenting er tilfeldig eller uprofesjonelt.

En hyggelig innspilling som jeg gjerne skulle vært på JazzCup å hørt i levende live.

Jan Granlie

Ole Matthiessen (p), Henrik Bolberg (tp), Jan Zum Vohrde (as), Bob Rockwell (ts), Lis Wessberg (tb), Rune Fog-Nielsen (b), Ole Steenberg (dr), Eliel Lazo (perc)

Skriv et svar