Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OLE MATTHIESSEN

«Flashbacks & Dedications»
STUNT RECORDS STUCD16042

Pianisten Ole Matthiessen er en av Danmarks ledende pianister (og etter hvert begynner det å bli en hel del av dem). Dette er hans fjerde innspilling i eget navn, også denne med et gjennomgående tema. Mens «Portraits, Poems and Places» var fylt med ballader, var «Past and Present» viet bluesen, og «Red Python» inspirert av standardreportuaret.

Utgangspunktet for «Flashbacks & Dedications» er den modale jazzen, komposisjoner og improvisasjoner med utgangspunkt i skalaer og farger.

Med seg på platen, har han et stjernelag av musikere som holder hus i «kongens by». Vi møter tenorsaksofonisten Bob Rockwell, trompeteren Henrik Bolberg (som høres altfor lite i de nordiske landene), bassisten Jesper Lundgaard og trommeslageren Ole Streenberg.

Alle de 11 komposisjonene er gjort av Matthissen, og samtlige kunne raskt havnet inn i standard-katalogen, uten at noen kunne ha sagt noe på det.

Trompeteren Henrik Bolberg, har jeg hørt fra tid til annen på JazzCup i Gothersgade i København, og hver gang overrasker han med enorm energi og trøkk. På «Flashbacks & Dedications» tar han det gjennomgående litt ned, han må jo følgfe kapellmesterens ideer om det modale… Saksofonisten Bob Rockwell vokser mer og mer for hver innspilling vi hører ham, og at ikke han har fått seg et verdensnavn, har utelukkende med at han har bosatt seg i København, i stedet for å bli værende i Sambandstatene.

Bassisten Jesper Lundgaard har, ved siden av Niels-Henning Ørsted Pedersen, vært den ledende bassisten i Danmark i mange år. Og her følger han de andre til døra med strålende spill.

Trommeslageren Ole Streenberg, er nok den minst kjente av disse fem. Men han ligger ikke noe tilbake for de andre fire i innsats, teknikk og pågangsmot. Og bak det hele, ved siden av og over, finner vi kapellmester Matthissen, som både skriver strålende melodier, og leverer strålende pianospill godt innenfor den amerikanske skolen.

Men selv om dette er en «typisk amerikansk» innspilling, så låter det nordisk. Ikke slik at det høres ut som Jan Johansson og «Jazz på svenska», men mer at melodiføringene, improvisasjonene og hele stemningen blir veldig nordisk. I tillegg er lyden fra STC Studio den 17 og 18. mars i år, styrt av Andreas Hviid, aldeles strålende.

Dette er rett og slett blitt en strålende plate i den amerikanske tradisjonen, med klare røtter til det nordiske tonespråk fra fem av de mest tradisjonstro og dyktige, danske jazzmusikere. Anbefales på det varmeste!

Jan Granlie

Ole Matthissen (p), Henrik Bolberg (tp, flh), Bob Rockwell (ts), Jesper Lundgaard (b), Ole Streenberg (dr)

Skriv et svar