Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OLGA KONKOVA

«The Goldilocks Zone»
LOSEN RECORDS LOS 134-2

Pianisten Olga Konkova kommer opprinnelig fra Moskva, men har vært norsk som noen siden hun flyttet til «steinrøysa» i 1994.

I sin trio har hun med ektemannen Per Mathisen på bass, og de alternerende trommeslagerne, Stein Inge Brækhus, Adam Nussbaum og Gary Husband. På hennes nyeste trioinnspilling er det Husband som medvirker.

11 komposisjoner, hvorav seks inngår i «The Goldilicks Zone Suite». Alt er komponert av Konkova, med unntak av åpningssporet, «Nardissism» som er gjort av de tre i fellesskap.

Det som slår meg allerede fra start, er hvor stor plass i lydbildet bassen til Per Mathisen tar. Han er en glimrende bassist, med adskillig mer funky og rocka spill enn det man vanligvis hører i en standard pianotrio. Særlig høres dette på førsatesporet, som er relativt funky.

Andresporet, «Moscow Tears» er en lyrisk godbit, hvor Konkovas pianolyd og anslag har noe Jarrettsk over seg. En vakker ballade som bør bli en hit!

«The Goldilocks Zone Suite», starter temmelig friskt i «Pillars of Creation», før et lyst og ledig tema tar over, og viser Konkovas eminente og kreative pianospill. Dette glir fint over i «Havvil», hvor pianospillet nærmest kan høres ut som det er skrevet av Johan Sebastian Bach. Og herfra og ut, syns jeg dette blir en ren triumfferd.

Konkovas spiller på mange musikalske strenger gjennom denne plata. Hun kan nesten sammenlignes med danske Carsten Dahl i variasjonen og tilnærmingen til de enkelte komposisjonene. Mange vil kanskje hevde at Mathisens bass blir litt for høy innimellom, slik at trommespillet til Husband forsvinner litt, men det er en bagatell. Mathisen leverer noen fine soloer, spesielt på «Havvil».

Etter hvert som platen skrider framover, merker jeg at lydbildet plager meg litt. Lyden i pianoet i Studio Barxeta i Spania, har en litt for hard og skarp lyd, etter min smak, og bassen blir litt for fremtredende innimellom. Grunnen til det er kanskje Mathisens store fascinasjon for den mer jazzrock-relaterte musikken, som jeg synes kanskje har fått litt for mye plass her. Men det blir for bagateller å regne. I balladene, som det er flere av på denne innspillingen, fungerer det nærmest perfekt. Hør bare på tittelsporet, som kommer som nest siste sats i suiten. Vakkert!

«The Goldilocks Zone» er blitt en helstøpt innspilling som viser hvilken eminent pianist man har i Norge i form av den utflyttede russeren.

Jan Granlie

Olga Konkova (p, Fender Rhodes), Per Mathisen (b), Gary Husband (dr)

Skriv et svar