Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OLIVER LAKE / WILLIAM PARKER

«To Roy»
INTAKT RECORDS 243

Saksofonisten, komponisten og fløytisten Oliver Lake, kjenner man best fra «supergruppa» World Saxophone Quartet sammen med David Murray, Julius Hemphill og Hamiet Bluiett, eller som en av grunnleggerne av BAG (Black Artists’ Group) i St. Louis. Han har ellers spilt med folk som Anthony Braxton, Wadada Leo Smith og James Blood Ulmer.

William Parker har i mange år vært en markant skikkelse i den mer alternative jazzmiljø i New York. Gjennom en rekke innspillinger i eget navn, og med folk som Fred Anderson, Derek Bailey, Billy Bang, Bill Dixon, Charles Gayle, Roscoe Mitchell Jemeel Moondoc, Cecil Taylor og David S. Ware, har han satt sitt solide stempel på den moderne jazzens utvikling.

«To Roy» er en hyllest til trompeteren Roy Campell, som døde i 2014.

Her møter vi de to i 11 låter hvor komponistgjerningen er jevnt fordelt mellom de to, pluss at de har gjort noen låter sammen.

Oliver Lakes altsaksofontone er skarp og litt hard. Hans teknikk er klanskje ikke som den en gang var, men det fungerer aldeles perfekt sammen med Parker. Hans bass-spill har satt standard for en rekke moderne jazzbassister, og hans spillestil befinner seg ikke veldig langt unna Charlie Hadens måte å spille på.

Dette er første gang de to spiller sammen på plate. Etter å ha gjort en duojobb på The Stone i New York, en del av Intakts festival i januar 2012, fant de ut at de gjerne ville gjøre noe mer ut av det.

Og her er resultatet. En interessant innspilling fra to av den moderne jazzens store navn. Anbefales for den med åpne ører.

Jan Granlie

Oliver Lake (s), William Parker (b)

Skriv et svar