Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OLLI AHVENLAHTI & UMO JAZZ ORCHESTRA

«Seawinds»
SVART JAZZ SREL171CD

Finske UMO Jazz Orchestra, har siden oppstarten i 1975, vært et viktig bindeledd i den finske jazzen. De har samarbeidet med en rekke solister fra fjern og nær, og de har gjort en rekke konserter og plateinnspillinger. Men nå kan det se ut som om det lyser et rødt lys for orkestret. Helsinki Kommune, som i alle år har sørget for at orkestret har hatt levelig økonomi, og har «ansatt» bandet som et slags statlig jazzorkester, diskuterer i disse dager om støtten til orkestret skal kuttes kraftig, noe både finske og utenlandske musikere, arrangører og jazzinteresserte kjemper for å få forhindret.

Med dette bakteppe, ruller den finske pianisten Olli Ahvenlahti på spilleren, sammen med UMO Jazz Orchestra med sine komplette opptak fra YLE Studios fra perioden 1976 til 1981.

Olli Ahvenlahti, var kjent i Finland som komponist og allsidig musiker, og han var pianist i UMO i perioden 1976-1982. Samtidig utviklet han seg til å bli en dyktig jazzkomponist, og i sine UMO-år spilte orkesteret inn en rekke Ahvenlaht-komposisjoner. Og nå har Ahvenlahti-komposisjonene igjen blitt en del av UMOs settliste.

I tillegg til UMO-årene var Ahvenlahti i perioden 1990-2002 arrangør, produsent og dirigent i den finske fjernsynskanalen YLE, hvor han også komponerte en rekke sanger for fjernsynet, blant annet for Vesa-Matti Loiri, Irina Milan, Paula Koivuniemi, Johanna Iivanainen og Pepe Willberg. På 1970-tallet utgav pianisten sine to første jazzalbum, som tilhører de mest prestisjefylte innspillinger i den finske jazzen. Som et tegn på Ahvenlahtis dyktighet ble han tildelt Yrjö-prisen i 1975, og Ahvenlahtis siste jazzalbum, «Thinking, Whistling» ble utgitt i november 2017.

Nå er hans komplette arbeid med UMO Jazz Orchestra utgitt på platen «Seawinds», og det er fine komposisjoner skrevet for et godt storband vi får høre. Ikke minst er musikken variert, fra rene storband-låter, som nesten kunne vært gjort av hvilket som helt «radiostorband», via mer jazzrockaktige komposisjoner, som tredjesporet «El Floridita» hvor vi får fine solier av gitaristen Otto Berger, Ahvenlahti på elpiano og Juhani Aaltonen på tenosaksofon, og femtesporet «Chorus», med nydelige solier av Markku Johansson på flugelhorn og Eero Koivistoinen på tenorsaksofon.

Vi får storbandet i fem forskjellige besetninger, hvor jeg personlig synes den femdelte suiten «Seawinds» er den mest gjennomarbeidede.  Men hele veien låter UMO Jazz Orchestra fint, og Ahvenlahtis komposisjoner er gjennomarbeidede og fine.

Jan Granlie

Olli Ahvenlahti (p, elp), UMO Jazz Orchestra

Skriv et svar